Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

İnsansız hava araçları (İHA) üzerine yapılan çalışmaların çoğalması ile birlikte günümüz dünyasında son derece önemli bir yer edinmiştir. Yapılan bu çalışmalar ile birlikte İHA'ların kazanımları ve avantajları göz önünde bulundurulduğunda İHA sistemleri geliştirilmiş ve bu gelişim günümüzde halen devam etmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda hava sistemleri açısından maliyetler düşürülmüş ve teknoloji daha kolay ulaşılabilir hale getirilmiştir. Maliyetlerin yanı sıra insan hayatının önemi mukayese edilmeksizin insansız hava araçları ile personel hayatı riske edilmeden görevlerin ifa edilmesi en önemli etken olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca ülke sınırlarının korunması, terör faaliyetlerine müdahale edilmesi, istihbarat toplanması vb. birçok faaliyeti başarı ile gerçekleştiren İHA sistemleri daha da kritik bir hal almaktadır. Tüm bu avantajlar ile beraber kullanılacak İHA'ların seçiminin bilimsel metotlarla yapılması son derece önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında İHA'ların tanımları, terihçesi ve sınıflandırması konularına değinilmiştir. 4 İHA alternatifini 10 kriter temelinde değerlendirmek için aralık değerli q seviyeli bulanık küme temelli MAIRCA yöntemi önerilmiştir.
Unmanned aerial vehicles (UAV) have gained an extremely important place in today's world with the proliferation of studies on them. Considering the gains and advantages of UAVs with these studies, UAV systems have been developed and this development still continues today. In line with these studies, costs have been reduced in terms of air systems and the technology has been made more accessible. In addition to the costs, without comparing the importance of human life, the most important factor is the performance of the tasks without risking the life of the personnel with unmanned aerial vehicles. In addition, the protection of the country's borders, intervention in terrorist activities, intelligence gathering, etc. UAV systems, which successfully perform many activities, become even more critical. With all these advantages, it is extremely important to select the UAVs to be used with scientific methods. In this thesis, the definitions, history and classification of UAVs are discussed. In order to evaluate 4 UAV alternatives on the basis of 10 criteria, MAIRCA method based on interval valued q-level fuzzy set is proposed.

Aralık Değerli Q Seviyeli Bulanık Kümeler, MAIRCA Yöntemi, İnsansız Hava Aracı, Çok Kriterli Karar Verme, Interval Valued Q-rung Orthopair Fuzzy Method, MAIRCA, Unmanned Aerial Vehicle, Multi-criteria Decision Making

Yelbey, B. (2023). Aralık değerli q seviyeli bulanık küme temelli MAIRCA yöntemini kullanarak insansız hava aracı seçimi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.