Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Koronavirüs (Covid-19) pandemisi dünya genelinde büyük bir etki yaratmış ve insanların yaşamını derinden etkilemiştir. Bu süreçte, bireylerin psikolojik sağlığı ve buna bağlı olarak mutluluk düzeyleri üzerinde önemli etkilerin olduğu bilinmektedir. Bu tezin amacı; Koronavirüs (Covid-19) pandemi sürecinde Antalya ilinin Muratpaşa ilçesinde sürekli ve devamlı olarak ikamet eden 18-65 yaş bireylerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, gelir durumu, haftalık serbest zaman süresi, haftalık fiziksel aktivite süresi ve kronik rahatsızlık durumu gibi demografik değişkenlerin anksiyete (kaygı) durumları ve mutluluk düzeyleri üzerinde etkili olup olmadığı tespit etmektir. Nicel araştırma yöntemi olarak tasarlanan bu tezde, betimsel tarama deseni kullanılmış ve örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya Antalya ilinin Muratpaşa ilçesinde ikamet eden 18-65 yaş%53.1 (368) kadın ve %46.9 (325) erkek olmak üzere toplam 693 birey katılmıştır. Tezde veri toplama araçları olarak; araştırmacı tarafından konu ile ilgili olarak oluşturulan "Kişisel Bilgi Formu", "Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu" ve "Koronavirüs Kaygı Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik testler için t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), non-parametrik testler için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri yapılmıştır. Ayrıca bireylerin koronavirüs kaygı durumları ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek için ise korelasyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre,cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve kronik rahatsızlık gibi demografik faktörlerin bireylerin mutluluk düzeyini etkileyebileceğini göstermektedir Pearson korelasyon analizine göre bireylerin mutluluk düzeyleri ile koronavirüs kaygı düzeyleri arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur (r=-.188, p<0.01). Bu bulgu, koronavirüs kaygısının bireylerin genel mutluluk düzeyini olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Daha yüksek kaygı düzeyine sahip bireylerin mutluluk düzeyinin daha düşük olduğu ve koronavirüs salgınının psikolojik etkilerinin önemli olduğu sonucuna varılabilir.
The Coronavirus (Covid-19) pandemic has had a significant impact World wide, deeply affecting people's lives. During this process, it is known that individuals' psychological well-being and, consequently, their levels of happiness are significantly affected. The aim of this thesis is to determine whether demographic variables such as gender, age, educational status, income level, weekly leisure time, weekly physical activity duration, and chronic health condition have an impact on the anxiety levels and happiness levels of individuals aged 18-65 whore side continuously in the Muratpaşa district of Antalya province during the Coronavirus (Covid-19) pandemic. This thesis is designed as a quantitative research studyusing a descriptive survey design, and the convenience sampling method was employed as the sampling technique. A total of 693 individuals, comprising 53.1% (368) females and 46.9% (325) males, who reside in the Muratpaşa district of Antalya province, participated in the study. The data collection instruments used in the thesis were the "Personal Information Form" created by the researcher, the "Short Form of the Oxford Happiness Scale," and the "Coronavirus Anxiety Scale." For data analysis, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) for parametric tests, and Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests for non-parametric tests were conducted. Additionally, a correlation analysis was performed to examine the relationship between individuals' Coronavirus anxiety levels and happiness levels. According to the analysis results, demographic factors such as gender, age, educational level, income level, and chronic health conditions are found to influence individuals' happiness levels. It was observed that females and individuals in the age group of 31-40 exhibit higher levels of Coronavirus-related anxiety, and a decrease in weekly leisure time is associated with an increase in anxiety levels. According to Pearson correlation analysis, there is a significant negative correlation at a low level (r=-.188, p<0.01) between individuals' happiness levels and Coronavirus anxiety levels. This finding indicates that Coronavirus anxiety can have a negative impact on individuals' overall level of happiness. It can be concluded that individuals with higher levels of anxiety have lower levels of happiness, and the psychological effects of the Coronavirus outbreak are significant.

Rekreasyon, Koronavirüs, Mutluluk, Kaygı, Recreation, Coronavirus, Happiness, Anxiety

Kılınç, S. (2023). Covid-19 sürecinde bireylerin kaygı durumları ile mutluluk düzeylerinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.