Al 5754-O sac malzemenin şekillendirme sınır gerilme diyagramının elde edilmesi

Sac şekillendirme proseslerinde, sacın istenen şekli alması bölgesel boyunlaşma ve yırtılma hasarları tarafından sınırlanır. Bu proseslerde malzeme davranışını tahmin etmek için bilgisayar modelleri geliştirilmiştir. Bu modellerin gerçek durumu temsil edebilmesi için malzeme parametrelerine ihtiyaç vardır. Bu parametrelergenellikle çekme deneyi ve şekillendirme sınırını belirten diyagramlar ile elde edilir. Şekillendirme sınırınıbelirten diyagramlar sınır birim şekil değiştirme değerlerini gösteren şekillendirme sınır diyagramı ve sınırgerilme değerlerini gösteren şekillendirme sınır gerilme diyagramıdır. Şekillendirme sınır diyagramının hasar tahminini karmaşık ve birden fazla kademeli şekillendirme işlemlerinde doğru olarak tahmin edemediği, şekillendirme sınır gerilme diyagramının ise bu durumlarda da başarılı hasar tahminlerinde bulunduğu literatürde belirtilmektedir. Bu çalışmada Al 5754-O malzemeye ait şekillendirme sınır gerilme diyagramı hem teorik hem de sayısal yöntemle elde edilmiştir.
In sheet metal forming processes, local necking and fracture failures limit sheet metal form to desired shape.Computer models have been developed to estimate the material behavior in these processes. Material parametersare needed to represent the real forming processes. These parameters are generally obtained from tensile test andforming limit diagram. Diagrams that specify formability limit are forming limit diagram shows limit strains andforming limit stress diagram shows limit stresses. In literature, it is remarked that while forming limit diagram cannot estimate the failures for complex andgradual forming processes, forming limit stress diagram can successfully.

Şekillendirme sınır diyagramı, Şekillendirme sınır gerilme diyagramı, Forming limit diagram, Forming limit stress diagram

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Dilmeç, M., Türköz, M., Halkacı, H. S. (2018). Al 5754-O sac malzemenin şekillendirme sınır gerilme diyagramının elde edilmesi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 7, 2, 864-870.