Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Bağımlılıkları Üzerinde Sosyal Etkiye Duyarlık ve Sanal Risk Algı Düzeylerinin Etkisinin İncelenmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile sanal dünya risk algısı ve sosyal etkiye duyarlık düzeylerinin cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi gibi demografik değişkenlere göre incelenmesi ve sosyal medya bağımlılığı yordayan İnternet ve sosyal medya kullanım alışkanlıkları değişkenlerin açığa çıkarılması ile ilgili çeşitli değişkenlerle arasındaki ilişkinin varlığını incelenmesini amaçlamıştır. Çalışma kapsamında ele alınan değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için nicel araştırma yöntemi olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Medya Bozukluğu Ölçeği, Sosyal Etkiye Duyarlık Ölçeği ve Sanal Dünya Risk Algısı Ölçeği kullanılarak oluşturulan çevrimiçi form sosyal medya mecralarında öğrenciler ile paylaşılmış ve veri toplanmıştır. Çalışma, 2019-2020 Eğitim yılında üniversite öğrenimi görmekte olan 337’si kadın, 220’si erkek olmak üzere toplam 557 gönüllü üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tanımlayıcı analizler ve doğrusal hiyerarşik regresyon analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucuna göre üniversite öğrencilerin sosyal medya bağımlılık düzeylerinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin yaşı ile sosyal medya bağımlılığı arasında anlamlı ilişki bulunurken; sınıf düzeyi ve cinsiyeti ile sosyal medya bağımlılığı arasında anlamlı ilişki olmadığı görülmüştür. Günlük İnternet ve sosyal medya kullanım süresi öğrencilerin sosyal medya bağımlılık ihtimalini artırdığı, sosyal medyada başkalarının ne yaptığı ile ilgili gelişmeleri kaçırma korkusu öğrenciler tarafından bağımlılığa yol açtığı sonucuna ulaşılmıştır. Sanal dünya risk algısı faktörleri ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişki incelendiğinde; sanal fırsat algısı, sosyal medya bağımlılığın önemli bir yordayıcı olduğu sonucuna ulaşırken; sanal farkındalık algısı, sanal olanak algısı, sanal yıpranma algısı ve sanal yozlaşma algısının sosyal medya bağımlılığın önemli bir yordayıcı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal etkiye duyarlık alt boyutları ile sosyal medya bağımlılığı arasında hesaplanan regresyon analizi sonucuna göre, sosyal öğrenme-sosyal kanıt ve sosyal karşılaştırma alt boyutlarının öğrencilerin sosyal medya bağımlılık düzeylerini yordadığı anlaşılmaktadır.
In this study, university students' addiction to social media and the virtual world, susceptibility to social influence risk perception, gender, age, demographic variables such as internet, social media usage habits, predictor variables of social media addiction were examined according to grade level. The relational screening model was utilized as a quantitative research technique to understand the relationships between the study's variables. The research used an online form developed using the Personal Information Form, Social Media Disorder Scale, Social Impact Sensitivity Scale and Virtual World Risk Perception Scale to gather data from students through social media. This research included 557 volunteer university students, 337 of whom were female and 220 of whom were male, during the 2019-2020 academic year. The data were examined descriptively and hierarchically using linear hierarchical regression. According to the study, university students exhibited a low degree of social media addiction. There was a strong connection between students' age and social media addiction; however, there was no significant association between gender and class levels and social media addiction. Daily internet and social media use increases students' chance of developing a social media addiction; anxiety of missing out on what others are doing on social media contributes to students' addiction. The relationship between virtual world risk perception factors and social media addiction is examined; virtual opportunity perception indicates that social media addiction is a significant predictor; virtual awareness, virtual opportunity, virtual attrition, and virtual decadence perception indicate that social media addiction is not a significant predictor. According to the results of a computational regression analysis between the sub-dimension of social influence sensitivity and social media dependence, it is understood that the sub-dimensions of social learning-social evidence and social comparison has increased students' levels of social media dependence.

Sosyal medya bağımlılığı, İnternet ve sosyal medya kullanım alışkanlıkları, Sosyal etkiye duyarlık, Sanal dünya risk algısı, Social media addiction, Internet and social media usage habits, Sensitivity to social influence, Virtual world risk perception

Orak, C. (2021). Üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıkları üzerinde sosyal etkiye duyarlık ve sanal risk algı düzeylerinin etkisinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.