Küçük Resim Yok

1995

Çalışmada gönüllü 45 erkek ve 49 kız öğrenci yer aldı. Öğrencilerin lateral lumbar radyogramları çekildi ve grafılerde lumbar vertebra cisimlerinden ve Ll-Sl disk aralıklarından ölçümler yapıldı. Her iki cinsten grupların ölçümleri istatistik yöntemle karşılaştırıldı. Kızların yükseklik ölçümleri boya, genişlik ölçümleri ağırlığa göre düzeltilip yeniden istatistik karşılaştırma yapıldı. Vertebra ölçümleri doğrudan karşılaştırıldığında L2c ve L3c nin iki grupta aynı olduğu, tüm diğer değerlerin farklı olduğu görüldü. Discus intervertebralis ölçümleri karşılaştırıldığında L2-3 h, L4-5 g ve L5-S1 h arasındaki fark istatistik olarak anlamsız, diğer ölçümler arasındaki fark anlamlı bulundu. Ortalama yükseklik ve genişlik değerleri ise gerek vertebra gerekse discus intervertebralis'ler için anlamlı derecede farklı idi. Vertebra'lar için düzeltilmiş değerlerle yapılan karşılaştırmada Lla', Lid', L2a', L2d', L4d' ve L5d' farksız, diğer tüm değerler anlamlı şekilde ve kızlar lehine farklı bulundu. Diskler için düzeltilmiş değerlerle yapılan karşılaştırmada Ll-2 g' ve L2-3 g' dışında tüm değerler arasındaki fark anlamsızdı. Vertebra' ların ortalama yükseklik ve genişlikleri karşılaştırıldığında Ll vertebra'ya ait değerler dışında tüm değerler anlamlı şekilde farklı ve kızlar lehine bulundu. Diskler için yapılan karşılaştırmada ise Ll-2 ve L2-3 ortalama yükseklikleri anlamlı derecede farklı, diğer aralıkların ortalama yükseklikleri farksız bulundu.

Lumbar vertebra, Omurga

Tatlısumak, E. (1995). Genç bir grupta lomber vertebra ve intervertebral disklerin morfometrik karakteristiklerinin radyolojik metodlar kullanılarak analizi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anatomi Anabilim Dalı, Konya: .

Koleksiyon