Demenhûrî ve Hilyetu’l-Lubbi’l-Masûn bi Şerhi’l-Cevheri’l-Meknûn İsimli Eseri

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

İslami ilimlerin doğuşundan itibaren yazılan birçok eser birbirleri ile bağlantı içerisinde olmuş ve bu bağlantı farklı telif türlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Âlimler kendilerinden önce yapılmış çalışmalara önem göstermiş ve bunlar üzerine farklı çalışmalar yapma ihtiyacı duymuşlardır. Bu neticede de şerh türü ortaya çıkmıştır. Bu türden eser veren âlimlerden birisi de Demenhûrî’dir. Nitekim edebiyat alanında öneme sahip bir eser olan el-Cevheru’l- Meknûn isimli eserin üzerine Hilyetu’l-Lubbi’l-Masûn bi Şerhi’l-Cevheri’l-Meknûn ismini verdiği bir çalışma telif etmiştir. Bu çalışmada da yazarın hayatı, eserde izlemiş olduğu metotlar ve faydalanılan ilimler gibi eseri tanımada yardımcı noktalara değinmek amaçlanmıştır.
Many works written since the birth of Islamic sciences and those have been in connection with each other, and this unity has led to the emergence of different types of works. Scholars gave importance to the studies done before them and felt the need to do different studies on them. As a result, the annotation type has emerged. One of the scholars who produced such works is Damanhûrî. As a matter of fact, he wrote a work called Hilya al-Lubbi al-Masûn bi Sharh al-Jawhari al Maknûn, on the work named al-Jawhari al-Maknûn, which is an important work in the field of literature. In this study, it is aimed to mention the points that will help in recognizing the work such as the life of the author, the methods he followed in the work and the sciences utilized.

Demenhûrî, Hilyetu’l-Lubbi’l-Masûn bi Şerhi’l-Cevheri’l-Meknûn, Şerh, Arabic language and rhetoric, Arap dili ve belagatı, Damanhûrî, Hilya al-Lubbi al-Masûn bi Sharh al-Jawhari al-Maknûn, Commentary

Güngör, H. (2022). Demenhûri ve Hilyetu’l-Lubbi’l-Masûn bi Şerhi’l-Cevheri’l-meknûn isimli eseri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.