Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Fleksör tendon onarımları sonrasında postoperatif dönemde görülen yapışıklıklarönemli bir problemdir. Yapışıklık oluşumunu azaltmak için çok farklı farnakolojikajanlar denenmiştir fakat halen klinik olarak rutin kullanılan bir ilaç bulunmamaktadır.Son zamanlarda yapılan çalışmalarda tendon onarımı sonrasında, tek doz lokal 5-Flourourasil uygulamasının yapışıklığı azalttığı gösterilmiştir fakat etki mekanizması tamolarak bilinmemektedir. TGF-β1 ise tendon iyileşmesini düzenleyen ve yapışıklıkoluşumunda etkili bir büyüme faktörüdür. 5-FU'in TGF-β1 gen ekspresyonu üzerineetkisini araştırmak amacıyla planlanan bu çalışmada köpekten elde edilen tendonfibroblastları kültüre edildi. Hazırlanan hücre kültürlerine 0 mgr/ml (kontrol) ve 5,15,25mgr/ml dozlarında 5-FU bir dakika süre ile uygulandı. Tedaviden sonraki 3. ve 7.günlerde RNA izolasyonları yapılarak TGF-β1 gen ekspresyon düzeyleri reversetranskripsiyon ve polimeraz zincir reaksiyonu ile kuantifiye edildi. 3. ve 7. günlerdeölçülen TGF-β1 gen ekpsresyon düzeyleri değerlendirildiğinde, hem kontrol grubuhemde farklı dozlar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05).Ekpresyondaki 3. günden 7. güne kadar olan değişim yüzdeleri incelendiğinde ise,kontrol grubu ile diğer tüm dozlar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu(p<0.05). Bu fark en fazla % 89 + 12'lik bir azalma ile 25mgr/ml 5-FU uygulananhücrelerde görüldü. 5-FU'in tendon hücrelerinden TGF-β1 expresyonunu azaltarakpostoperatif tendon iyileşmesini olumlu yönde etkilediği düşünülmektedir.
Postoperative adhesion formation is a challenging problem after flexor tendon repair.Various pharmacologic agents have been used to reduce adhesion formation but none ofthem is used clinically. In recent studies, it has been shown that a single topical 5-FUapplication after flexor tendon repair reduces postoperative adhesions but the effects of5-FU are not clearly known. TGF-β1 is a growth factor which regulates tendon healingand causes adhesion formation. In this study the tendon fibroblasts harvested from dogtendons were cultured to investigate the effect of 5-FU on the gen expression of TGF-β1. Cell cultures were treated with 0 mgr/ml (control) and 5,15,25 mgr/ml 5-FU for oneminute. Total cellular RNA were extracted at the 3rd and the 7th day after the treatmentand the expression levels of TGF-β1 were quantified with reverse transcription andpolimerase chain reaction. There was not significant difference between control and othergroups when the expression levels of TGF-β1 were compared at the posttreatment 3rdand the 7th day (p>0.05). When the percent of the variation from 3rd to 7th day wasobserved there was a significant difference between control and other groups (p<0.05).This difference was the most in 25 mgr/ml 5-FU group with % 89 + 12 reduction. It hasbeen thought that 5-FU effects postoperative tendon healing by reducing the expressionof TGF- β1.

Fleksör tendon fibroblastlarına, To flexor tendon fibroblasts, 5-flourourasil, 5-florourasil

Karaçor, Z. (2007). Kültüre edilmiş fleksör tendon fibroblastlarına 5-flourourasil uygulamasının transforming growth faktör beta-1 gen ekspresyonu üzerine olan etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Plastik Cerrahi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon