Rozaseada göz tutulumu ve demodex folliculorum ile ilişkisi

Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Rozasea, sıklıkla yüze yerleşen, flushing atakları, eritemli zeminde telenjiyektaziler, papüller ve papülopüstüllerle karakterize bir deri hastalığıdır. Rozaseada saptanan oküler yakınma ve bulguların insidansı değişik serilerde farklı oranlarda verilmiştir. Oküler rozasea yaygın bir hastalık olmasına karşın belirti ve bulguların özgün olmayışı nedeniyle gözden kaçabilmektedir. Hafif şiddette blefaritten, keratit ve korneal perforasyona kadar ilerleyebilen klinik bulgularla karakterize olup, sıklıkla kuru göz tablosuda eşlik etmektedir. Bu çalışmada 41 rozasealı olguda oküler yakınma ve bulgular değerlendirildi. Gözyaşı kırılma zamanı ölçüldü, Schirmer testi ve gözyaşı kristal izasyon analizi yapıldı ve epile edilen kirpiklerde Demodex folliculorum arandı. Sonuçlar 30 kontrol olgusuyla karşılaştırıldı. Olguların tümünde rozasea ile ilgili olabilecek en az bir oküler yakınma veya bulgu olduğu gözlendi. Ortalama GKZ hastalarda 8.40 saniye kontrollerde ise 11.76 saniye olarak saptandı. Fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Schirmer testi rozasealı olgularda ortalama 10.02 mm, kontrollerde ise ortalama 12,41 mm olarak bulundu ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi. Gözyaşı kristal izasyon testinde olgularda %39.2 oranında en çok Tip 2, kontrollerde %43.3 oranında en fazla Tip 1 ile uyumlu sonuçlar elde edildi. Fakat sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Demodex folliculorum, olgularda %51.2 kontrollerde ise %23.3 oranında pozitif bulundu. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çalışmada elde edilen bulgular rozasealı hastalarda göz tutulumuna yüksek oranda rastlandığını göstermektedir. Bu hastalarda yüksek oranda Demodex folliculorum saptanması nedeniyle, bu parazitin oküler tutulumun patogenezinde rolü olabileceğini düşündük.
OCULAR FINDINGS OF ROSACEA AND IT'S RELATIONSHIP WITH DEMODEX FOLLICULORUM Rosacea is a dermatose occuring in the central region of the face characterized by episodic flushing, erythema, telengiectasia, papules and papulopustules. The incidence of ocular signs and symptoms in rosacea were detected to be variable in different series. Although ocular rosacea is a very common disease, it is dismissed because of nonspesific signs and symptoms. İt is characterized with a spectrum from mild blepharitis, keratitis to corneal perforation and frequently symptoms of dry eye may accompany. In this study, ocular signs and symptoms in 41 cases with rosacea were evaluated. Tear break-up time were measured, Schirmer test and tear crystal ization analysis were performed, and the epilated eyelids were examined for the detection of Demodex folliculorum. The results were compared with those of 30 healthy controls. All cases showed signs and symptoms of ocular disease. The mean tear break-up time of the cases and controls were 8.40 and 11.76 seconds, respectively. This difference between those values was found to be statistically significant. While the Schirmer test showed an average of 10.02 mm of wetting in cases with rosacea, the controls had an average of 12.41 mm of wetting and the difference was also statistically significant. The results of crystalization test, revealed that 39.2% of the cases had type 2, and 43.3% of the control group had type 1 tear crystallization pattern, the difference was statistically nonsignificant. Demodex folliculorum was detected in 51.2% of the cases in rosacea group and in 23.3% of the control group. This difference was found to be statistically significant. Results of the present study showed that ocular involvement in rosacea is high. Because Demodex folliculorum is isolated in a high percentage of these cases, we thought that this parasite might play a role in the pathogenesis of ocular involvement.

Göz hastalıkları, Rozasea, Oküler yakınma

Yanar, H. (2002). Rozaseada göz tutulumu ve demodex folliculorum ile ilişkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon