Sıçanlarda deneysel Parkinson hastalık modelinde TNF-alfa inhibitörlerinin rolü

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Parkinson Hastalığı, ilk olarak 1817 yılında İngiliz doktor James Parkinson tarafından "An Essay on the Shaking Palsy" adlı makalede tanımlanmıştır. Parkinson hastalığı, bradikinezi, rijidite, tremor ve postural instabilite ile karakterize edilir ve Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörodejeneratif hastalıklardan biridir. Hastalığın oluşum süreci çeşitli mekanizmalara bağlıdır. Bunlardan en önemlisi nöroinflamasyondur ve hastalığın tüm sürecinde önemli bir rol oynar. Tümör nekroz faktörü (TNF), çeşitli reseptörlere bağlanarak hücre içi sinyallemeyi tetikleyen ve çeşitli biyolojik etkiler uygulayan güçlü bir proinflamatuar sitokin olarak bilinir. Günümüzde Parkinson hastalığı ile tümör nekroz faktörleri arasındaki ilişki tam olarak aydınlatılamamıştır. Yapılan çalışma sayısının kısıtlı olması nedeniyle TNF-alfa ile Parkinson hastalığı arasındaki ilişki tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmada, 6-OHDA ile oluşturulan Parkinson hastalığı modelinde lokal olarak TNF-alfa inhibitörleri uygulanmıştır. Parkinson hastalığının cerrahi tedavisi mevcuttur. Bunun yanı sıra, farmakolojik tedavi sadece semptomların tedavisine yöneliktir. Bu çalışma ile nöroinflamasyonun TNF-alfa inhibitörleri ile durdurulabilmesi ve hastalığa karşı nöroprotektif bir tedavi yöntemi bulunmuştur ve ön çalışma niteliği taşımaktadır.
Parkinson's Disease was first described in 1817 by the British physician James Parkinson in an article called "An Essay on the Shaking Palsy". Parkinson's disease is characterized by bradykinesia, rigidity, tremor and postural instability and is one of the most common neurodegenerative diseases after Alzheimer's disease. The formation process of the disease is attributed to various mechanisms. The most important of these is neuroinflammationand has an important place in the whole process of the disease. Tumor necrosis factor (TNF) is a potent proinflammatory cytokine that exerts a variety of biological effects by binding to various receptors, triggering intracellular signaling. Currently, the relationship between Parkinson's disease and tumor necrosis factors has not been fully elucidated. Due to the limited number of studies, the relationship between TNF-alpha and Parkinson's disease is not fully known. In this study, TNF-alpha inhibitors were applied locally in the Parkinson's disease model that we created with 6-OHDA. There is a surgical treatment for Parkinson's disease. In addition, pharmacological treatment is only symptomatic treatment. With this study, it was found that neuroinflammation can be stopped with TNF-alpha inhibitors and a neuroprotective treatment method against the disease has been found and it is a preliminary study.

Parkinson, Parkinson Hastalığı, TNF-alfa, 6-OHDA, Parkinson, Parkinson's Disease, TNF-alpha, 6-OHDA

Köker, R. (2023). Sıçanlarda deneysel Parkinson hastalık modelinde TNF-alfa inhibitörlerinin rolü. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, Konya.