Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırma, Ortaokul 5. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programında yer alan on dini kavramı öğrenci görüşleriyle değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş'ın Onikişubat İlçesi'nde Ilıca Ortaokulu'nda, 5. sınıflardan seçilen yirmi öğrenciye öğretim programında yer alan kavramlarla ilgili önceden hazırladığımız sorulara verdikleri cevaplar sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu tez, giriş bölümü takiben üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kavramsal çerçeve kapsamında, bilişsel, ahlaki ve dini gelişim teorileri ile ilgili yapılan çalışmalar üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu bölümde kavram öğretimine de değinilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümde, kullanılan yöntem açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise öğrenci görüşlerinin sonucu oluşan bulgular ve yorumlar ortaya konmuştur. Son olarak öğretim programı ve öğrencilerin kavramlarla ilgili görüşleri değerlendirilmiştir. Öğrencilerin kavramları, ders kitabının anlatımına uygun olarak büyük ölçüde kavradıkları görülmüştür. Bu çalışmada, öğretim programının tekrar düzenlenmesi konuların sadeleştirilmesi ve açıklamaların arttırılması 5. sınıf düzeyinde olumlu sonuç verdiği görülmüştür. Bazı öğrencilerin kavramları daha kolay algılamasında ve daha iyi ifade edebilmesinde hazırbulunuşluğun etkisi görülmüştür.
This search, was prepared to evaluate ten religious concepts in the 5th grade Religious Culture and Ethics Curriculum with the views of students. In the 2018-2019 academic year, twenty students selected from Ilıca Secondary School in Onikişubat District of Kahramanmaraş were the result of their answers to the questions we prepared about the concepts in the curriculum. This thesis consists of three chapters followed by an introduction. In the first chapter, the studies on cognitive, moral and religious development theories are discussed. In this section, concept teaching is also mentioned. In the second part of the research, the method used is explained. In the third part, findings and interpretations that are the result of the students' opinions are presented. Finally, the curriculum and students' opinions about the concepts were evaluated. It was seen that the students comprehended the concepts to a great extent in accordance with the narration of the textbook. In this study, it was seen that reorganizing the curriculum, simplifying the subjects and increasing the explanations yielded positive results at the 5th grade level. The effect of readiness has been seen in some students' understanding of concepts more easily and expressing them better.

5. Sınıf Öğrencileri, Dini Kavramlar, Bilişsel, Ahlaki ve Dini gelişim, Kavram Öğretimi, Öğretim Programı, 5 th Grade Sudents, Religious Concepts, Cognitive, Moral and Religious Development, Concept Teaching, Curriculum

Torun, E. (2019). Ortaokul 5. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programında yer alan dini kavramların öğrenci görüşleri açısından değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.