Youtube Mecrasında Trueview Reklam Uygulamaları ve Mizah Kullanımı: Akademisyenler Üzerine Bir Araştırma

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Gelişen medya ortamlarının tamamı internet ve teknolojinin gelişimiyle ortaya çıkmış yeni bir oluşumdur. YouTube, gelişen medya ortamlarından kullanıcı sayısı bakımından en çok tercih edilen mecradır. YouTube reklamcılığı ve YouTube reklamcılığında mizah kullanımına dair pek az sayıda araştırmanın olması sebebiyle, bu araştırmada YouTube atlanabilir yayın içi (trueview) reklamlarda mizah kullanımın kullanıcılar üzerindeki etkisinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma sorularının cevaplanabilmesi için, bir grup katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen bulgular, betimleyici analiz tekniği kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, atlanabilir yayın içi (trueview) reklamlarda mizah kullanımın kullanıcılar üzerindeki etkisinin önemli olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak atlanabilir yayın içi (trueview) reklamların kullanıcılar üzerindeki etkisinin farklı olduğunu görülmüştür. Bu araştırma, YouTube atlanabilir yayın içi (trueview) reklamları ve bu tür reklamlarda mizah kullanımı inceleyen ender araştırmalardandır ve diğer gelişen medya ortamlarındaki reklamlarda mizah kullanımıyla birleştiren araştırmalara yeni bir boyut kazandırması muhtemeldir.
All of the developing media environments are a new formation that emerged with the development of the internet and technology. YouTube is the most preferred medium among the developing media environments in terms of the number of users. Due to the fact that there are very few studies on the use os humor in YouTube advertising and YouTube advertising, this study aimed to determine the effect of using humor in YouTube trueview ads on users. A semi-structured interview was conducted with a group of participants to answer the research questions. The findings obtained from the interviews were interpreted using the descriptive analysis technique. Research findings have shown that the effect of using humor in trueview ads is important on users. In addition, it has been observed that the effect of skippable in- broadcast (trueview) ads on users is different. This research is one of the rare studies that examines YouTube trueview ads and the use of humor in such ads, and it is likely to add a new dimesion to research that combines the use of humor in ads in other emerging media environments.

Gelişen Reklam Ortamları, YouTube, Atlanabilir Yayın İçi Reklamlar, Mizah, Emerging Advertising Media, Skippable In-stream Ads, Humor

Şahin, T. E. (2021). Youtube mecrasında trueview reklam uygulamaları ve mizah kullanımı: akademisyenler üzerine bir araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Anabilim Dalı, Konya