Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırmada, matematik öğretmen adaylarının üstbilişsel farkındalıkları ile matematik öğretim kaygı düzeyleri arasındaki ilişki ve bu düzeylerin sınıf ve cinsiyet değişkenine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi nicel yöntem, modeli ise tekil ve ilişkisel taramayı içine alan genel tarama modelidir. Araştırma, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesindeki 1, 2, 3 ve 4. sınıf olmak üzere toplam 298 İlköğretim ve Ortaöğretim Matematik Öğretmen Adayıyla yürütülmüş, 279 katılımcının verileri dikkate alınarak analizler yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, kişisel bilgi formu, Peker (2006) tarafından geliştirilen "Matematik Öğretimine Yönelik Kaygı Ölçeği" (MÖYKÖ) ve Schraw ve Dennison (1994) tarafından "Metacognitive Awareness Inventory" adıyla geliştirilen; Akın, Abacı ve Çetin (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan "Üstbilişsel Farkındalık Envanteri" (ÜFE) kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde ve frekans dağılımı, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı hesaplaması ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Analizler SPSS 18 paket programı ile yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre adayların üstbilişsel farkındalık düzeyleri yüksek seviyededir. Üstbilişsel farkındalık düzeyi genel toplamında cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık bulunmamıştır. Alt boyutlardan bazılarında farklılık tespit edilmiştir. Adayların matematik öğretim kaygılarının düşük seviyede olduğu, cinsiyete göre ise kız öğretmen adaylarının erkeklere göre matematik öğretme kaygısının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sınıf düzeyine göre kaygı genel toplamında anlamlı bir farklılık tespit edilmezken alt boyutların bazılarında farklılık tespit edilmiştir. Matematik öğretmen adaylarının üstbilişsel farkındalık düzeyleri ile matematik öğretimine yönelik kaygı düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Son olarak üstbilişsel farkındalık düzeyi tek başına, matematik öğretim kaygı düzeyindeki değişimin %21 'ini tahmin etmektedir.
In this study, the relationship between pre-service mathematics teachers' metacognitive awareness and their mathematics teaching anxiety levels and it was investigated whether these levels differ according to the class and gender variables. The method of the research is the quantitative method, and the model is the general survey, which includes singular and relational screening. The research was carried out with a total of 298 Primary and Secondary Education Mathematics Teacher Candidates, 1st, 2nd, 3rd and 4th grades in the education faculty of a state university in the Central Anatolia Region, in the 2021-2022 academic year, and analyzes were made by considering the data of 279 participants. As a data collection tool, personal information form, the "Anxiety Scale for Teaching Mathematics" (MÖYKÖ) developed by Peker (2006) and "Metacognitive Awareness Inventory" developed by Schraw and Dennison (1994); adapted by Akın, Abacı and Çetin (2007) to Turkish as "Üstbilişsel Farkındalık Envanteri" (ÜFE) was applied. Percentage and frequency distribution, independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson product-moment correlation coefficient calculation and simple linear regression analysis were used in the analysis of the data. Analyzes were made with the SPSS 18 package program. According to the findings obtained from the research, the metacognitive awareness levels of the candidates are at a high level. No significant difference was found in the general total of metacognitive awareness level according to gender and grade level variable. Differences were found in some of the sub-dimensions. It was determined that the pre-service teachers' mathematics teaching anxiety was low, and according to gender, the mathematics teaching anxiety of the female teacher candidates was higher than that of the boys. While no significant difference was found in the general sum of anxiety according to grade level, a difference was found in some of the sub-dimensions. A negative and significant relationship was found between pre-service mathematics teachers' metacognitive awareness levels and their anxiety levels towards teaching mathematics. Finally, the level of metacognitive awareness alone predicts 21% of the variation in mathematics teaching anxiety level.

Matematik Öğretmen Adayı, Üstbiliş, Üstbilişsel Farkındalık, Kaygı, Matematik Öğretim Kaygısı, Prospective Mathematics Teacher, Metacognition, Metacognitive Awareness, Anxiety, Mathematics Teaching Anxiety

Yetgin, R. (2023). Matematik öğretmen adaylarının üstbilişsel farkındalıkları ile matematik öğretim kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.