Küçük Resim Yok

1987

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Mart 1985 ile Mart 1987 tarihleri arasında tıkanma sarılığı düşünülen 34 hastaya PTK, bunlardan 32 hastaya da PTK ile US beraber uygulandı. PTK ile genişlemiş safra yollarında % 90.4, normal safra yollarında % 69.2 başarı elde edildi. Tıkanmanın sebebi % 85.7 oranında, yeri ise % 96.4 oranında doğru olarak tayin edildi. İşlem sırasında hastaların ağrı, bulantı ve kusma şikayetleri oldu. İşlemden sonra ateş (% 5.8), intraperitoneal kanama (% 8.8), safra sızıntısı (%5.8) gibi öldürücü ol mayan komplikasyonlar görüldü. Ultrasonografi kanal genişlemesinin belirlenmesinde % 81.2 başarılı oldu. Tıkanmanın sebebini tesbitte % 50, yerini tesbitte ise % 40.6 faydalı oldu. Bu çalışmada PTK'nın, tıkanma sarılıklarının ayırıcı tanısın da, özellikle ekstrahepatik kolestaz etiyoloj isini aydınlatmada US 'dan daha başarılı olduğu görüldü. PTK az zararlı bir yöntemdir. Bazı komplikasyonları görülmektedir. Buna rağmen invaziv yöntemler içinde en kolay ve en ucuz olanıdır. Yalnızca Chiba iğnesi ile röntgen laboratu arı olan her yerde yapılabilir. Uzman eleman gerektirmemesi de önemli bir avantajdır. Tıkanma sarılığı düşünülen bütün hastalarda PTK çekinmeden uygulanabilir. US ise PTK'ya yardımcı ve faydalı bir tetkikdir.

Kolanjiyografi, Cholangiography, Kolestaz, Cholestasis, Ultrasonografi, Ultrasonography

Sarıbabıçcı, R. (1987). Tıkanma sarılıklarında perkütan transhepatik kolanjiografi ve ultrasonografinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon