Kamu Kurumlarında İnovasyon Kültürünün Oluşturulması ve Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Katkısı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Günümüzde hızla değişen dünyada kurumların ayakta kalıp ilerleyebilmesinde inovasyonun önemli bir etken olduğu görülmektedir. Bu önemin farkında olan özel kurumların inovasyon kültürünü örgütlerine benimsetmiş olduğu, bu sebeple kaynaklarını etkili ve verimli bir şekilde kullanabildikleri görülmektedir. Kamu kurumlarının geleneksel hiyerarşik yönetim sebebiyle inovasyonu kültüre dönüştüremediği ve bu sebeple kaynaklarını doğru kullanamadığı yapılan alan çalışmaları incelendiğinde anlaşılmaktadır. Özellikle ülkemizdeki kamu işleyişinde inovasyonu kurum kültürüne dönüştürmek adına stratejik insan kaynakları yönetiminin ne kadar önemli olduğunun farkına varılmadığı anlaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Kamu Kurumlarında İnovasyon Kültürünün nasıl oluşturulacağı, kurulan inovasyon kültürünün kurumsallaşıp sürdürülebilmesi için neler yapılması gerektiği ve bu kültürün Stratejik İnsan Kaynakları yönetiminde ne gibi avantajlar doğuracağı tespit edilmeye çalışılmıştır. İnovasyon kültürünün oluşması sadece birtakım teknik bilgilerin öğrenilmesi ve öğretilmesinden ibaret olmadığı, bir süreç işi olduğu ve ancak zamanla kurumsallaşarak yaygınlık kazanacağı bir durumdur. İnovasyon kültürünün kamuda yerleşebilmesi için, insan kaynaklarının etkili ve doğru yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda neler yapılabileceği ile ilgili; stratejik insan kaynakları yönetiminde kullanılacak inovatif yöntemler tespit edilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca kamu kurumlarında inovasyon kültürünün etkisi incelenerek insan kaynaklarında kullanılan inovatif uygulamaların örneklendirilmesiyle literatürü somutlaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda örnek uygulamalar göz önünde bulundurularak Türkiye’de kamu alanında inovasyon kültürünün oluşturulmasına ve inovatif uygulamaların stratejik insan kaynakları yönetimine katkısına yönelik bazı öneriler getirilmiştir.
In today's rapidly changing world, it is seen that innovation is an important factor in the survival and progress of institutions. It is seen that private institutions that are aware of this importance have adopted the innovation culture to their organizations, therefore they can use their resources effectively and efficiently. When the field studies are examined, it is understood that public institutions cannot transform innovation into culture due to traditional hierarchical management and therefore cannot use their resources correctly. It is understood that the importance of strategic human resources management is not realized, especially in order to transform innovation into corporate culture in public functioning in our country The aim of this study is to determine how to create an Innovation Culture in Public Institutions, what needs to be done to institutionalize and sustain the established innovation culture, and what advantages this culture will bring in Strategic Human Resources management. The formation of an innovation culture is not just about learning and teaching some technical information, but it is a process work and it will become widespread only by institutionalizing over time. In order for the innovation culture to be established in the public sector, human resources must be directed effectively and correctly. About what can be done about it; Innovative applications to be used in strategic human resources management were determined and tried to be explained. In addition, by examining the effect of Innovation Culture in public institutions, it is aimed to concretize the literature by exemplifying innovative practices used in human resources. As a result of the study, some suggestions were made regarding the creation of an innovation culture in the public sector in Turkey and the contribution of innovative applications to strategic human resources management by taking into consideration the best practices.

İnovasyon, Kamuda İnovasyon, Kamuda İnovasyon Kültürü Oluşturmak, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Innovation, Innovation in the Public, Creating a Culture of Innovation in the Public, Strategic Human Resources Management

Oğur, B. (2022). Kamu kurumlarında inovasyon kültürünün oluşturulması ve stratejik insan kaynakları yönetimine katkısı. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.