Eskrim Sporu Yapan Lise ve Üniversite Öğrencilerinin Karakter Yapıları ile Zihinsel Dayanıklılıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Araştırmanın amacı, eskrim sporu yapan lise ve üniversite öğrencilerinin karakter yapıları ile zihinsel dayanıklılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye Eskrim Federasyonu klasmanlarında mücadele eden, lise ve üniversitede öğrenim görmekte olan faal lisanslı 286 eskrim sporcusu oluşturmuştur. Araştırmaya katılan eskrim sporcularının karakter yapılarını ölçmek için Jang (2013) tarafından geliştirilen, Türkçe’ye uyarlaması Görgüt ve Tuncel (2017) tarafından gerçekleştirilen Spor Karakter Ölçeği (SKÖ), zihinsel dayanıklılıklarını ölçmek için Sheard, Golby ve Van Wersch (2009) tarafından geliştirilen, Türkçe’ye uyarlaması Altıntaş ve Koruç Bayar (2015) tarafından gerçekleştirilen Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri (SZDE) ve sporcular hakkında bilgi toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi, Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; eskrim sporcularının spor karakter puan ortalamaları; cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, eğitim durumu, branş, millîlik durumu ve aile gelir seviyesi değişkenlerinde anlamlı farklılığa rastlanırken, eskrim deneyim süresi değişkeninde anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Sporda zihinsel dayanıklılık puan ortalamaları; cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, eğitim durumu, branş, eskrim deneyim süresi ve millîlik durumu değişkenlerinde anlamlı farklılığa rastlanırken, aile gelir seviyesi değişkeninde anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Spor Karakter Ölçeği alt boyutlarının hiç birinde istatistiksel düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmezken; Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanterinin devamlılık alt boyutunda; Spor Karakter Ölçeğinin bütün alt boyutlarında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki belirlenmiştir.
The aim of the research is to examine the relationship between character structures and mental toughness of high school and university students doing fencing sports. Survey research model, one of the quantitative research methods, has been used in the study. The sample of the research consisted of 286 active licensed fencing athletes who have competing in the classifications of the Turkish Fencing Federation and studying at high schools and university. In order to measure the character structures of the fencing athletes participating in the research; Sport Character Scale (SCS) developed by Jang (2013) adapted into Turkish by Görgüt and Tuncel (2017) and to measure mental toughness Sport Mental Toughness Questionnaire (SMTQ) developed by Sheard, Golby & Van Wersch (2009) adapted to Turkish by Altıntaş & Koruç Bayar (2015) and developed by researcher Personal Information Form has been used to collect information about athletes. In the data analysis, independent group t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) test, Tukey HSD multiple comparison test, Pearson Product Correlation test have been applied. The direction of the research; average of sports character scores of high school and university athletes; gender, age, number of siblings, education level, branch, nationality status, and family income level variables have found to be significantly different. It has been specified that there wasn’t significant difference in the fencing experience period variable. Mental toughness score averages in sports; gender, age, number of siblings, education level, branch, fencing experience period, nationality status have found to be significantly different. It has been observed that there wasn’t significant difference in the family income level variable. While no statistically significant relationship has found in any of the sub-dimensions of the Sport Character Scale; in the continuity sub-dimension of the Sport Mental Toughness Questionnaire in sports; a positive and significant relationship was found in all sub-dimensions of the Sport Character Scale.

Eskrim, Karakter, Zihinsel dayanıklılık, Lise, Üniversite, Fencing, Character, Mental toughness, High school, University

Bacak, İ. (2022). Eskrim sporu yapan lise ve üniversite öğrencilerinin karakter yapıları ile zihinsel dayanıklılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Konya.