Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Amaç: Multipl miyelomda PET/CT ekstramedüller hastalık var mı yok mu konusunda yardımcı olurken aynı zamanda litik lezyonların ve ekstramedüller hastalığın SUVmax değerlerini, litik lezyon sayısı hakkına bilgi verir. Son yıllarda PET/CT’nin multipl miyelomda prognostik etkisini araştırmak için çalışmalar yapılmaktadır. Biz de bu çalışmamızda yeni tanı almış multipl miyelom hastalarında tanı anında çekilen PET/CT’nin prognostik etkisini retrospektif olarak araştırmak istedik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji polikliniğine başvuran 18-90 yaş aralığındaki 113 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan hastaların biyokimyasal değerleri, hemogram, sedimantasyon, beta-2 mikroglobulin düzeyleri, genetik anomali durumları, kemik iliği patoloji sonuçları, PET/CT bulguları, ortalama sağ kalım süreleri, progresyonsuz sağ kalım süreleri, tanı anında kaç yaşında oldukları, cinsiyetleri tespit edildi. Ayrıca hasta grubunun multipl miyelom alt tipi, hastalık evresi, risk grubu, 3 kür sonrası yanıt durumları kaydedildi. Bulgular: Ekstramedüller hastalığı olan hastalarda SUVmax değeri yükseldikçe tedaviye yanıt oranının azaldığı saptanmıştır. Litik lezyon SUVmax değeri 6,85’in üzerinde olması daha düşük sağkalım ile ilişkili olarak bulunmuştur. Ekstramedüller hastalık SUVmax değeri 8,20’nin üzerinde olması daha düşük sağkalım ile ilişkili olarak bulunmuştur. Tedavi yanıtı olan hastalarda olmayan hastalara göre daha düşük sedimantasyon hızı, daha düşük kreatinin değerleri, daha düşük LDH seviyesi ve daha yüksek albumin düzeyi olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda tanı anında ki SUVmax değerlerinin tedaviye yanıt ve sağ kalım için prognostik öneme sahip olduğu gösterilmiştir.
Objective: In multiple myeloma, PET/CT helps us to determine whether there is an extramedullary disease, while at the same time lithic lesions and extramedullary inform the SUVmax values of the disease, the number of lytic lesions. In recent years, studies have been conducted to investigate the prognostic effect of PET/CT in multiple myeloma. In this study, we wanted to retrospectively investigate the prognostic effect of PET/CT taken at the time of diagnosis in newly diagnosed multiple myeloma patients. Materials and Methods: In our study, 18-90 years old 113 patients admitted to the Hematology outpatient clinic of Necmettin Erbakan University Medical School Hospital were included. The biochemical values of the patients included in the study were hemogram, sedimentation, beta-2 microglobulin levels, genetic anomaly states, bone marrow pathology results, PET/CT findings, mean survival times, progression-free survival times, etc, at the time of diagnosis, how old they were, their gender was determined. In addition, multiple myeloma subtype, disease stage, risk group, 3 post-cycle response states of the patient group were recorded. Results: As a result of our study, it was statistically significant that the response rate to treatment decreased as the SUVmax value increased in patients with extramedullary disease. Lytic lesion SUVmax has been found to be over 6.85’ins in association with lower survival. Extramedullary disease SUVmax has been found to be above 8,20’ as associated with lower survival. Patients with no treatment response had a lower sedimentation rate, lower creatinine values, lower LDH level and higher albumin level than those without. Conclusion: In our study, it was shown that SUVmax values at the time of diagnosis have prognostic importance for response to treatment and survival.

Multipl miyelom, PET/CT, SUVmax, sağkalım, tedaviye yanıt, Multiple myeloma, survival, response to treatmen

Dıkı, Y. (2023). Yeni teşhis edilmiş multipl miyelom tanılı hastalarda PET/CT'nin prognostik önemi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon