Geological and Geomorphological Evaluation of Melendiz Stream Basin

The research area is the Melendiz Stream Basin in Aksaray. Melendiz Stream Basin is located in the Lake Tuz Closed(Endorheic) Basin. The Ihlara Valley part of the basin is included in the Cappadocia tourism zone.Paleozoic, Mesozoic, Tertiary and Quaternary formations are observed in the study area and its immediate surroundings.Mount Hasan, Melendiz Mountain, Mount Keçiboyduran, Mount Göllü and Mount Kulaklı volcanoes have been influential onthese formations. Major morphological elements that draw attention are mountainous and hilly areas, piedmont plains that we seein the east of the Çiftlik district and Ihlara Canyon Valley. The Fairy Chimneys, the horizontal forms of the formations (terracesets), the covert appearance of the Mount Hasan ash, the thin but widespread outcrop of the travertines along the fault lines,constituted the present geomorphological structure of the erosion research area whose effects are observed.Göğüs Stream which is the largest tributary of Melendiz Stream forms the main stream of the basin. The Stream drains anarea of approximately 565.2 km2 that we have identified with all of its tributaries. In Melendiz Stream, dendritic drenage isobserved in the areas where the lateral tributaries reunite; braided drenage is observed along main stream flow area. The mostimportant lake in the surrounding of research area is Mamasun Dam Lake.
Araştırma sahasını, Melendiz Çayı Havzası (Aksaray) teşkil etmektedir. Melendiz Çayı Havzası, Tuz Gölü Kapalı Havzasıiçerisinde yer alır. Havzanın Ihlara Vadisi kısmı, Kapadokya turizm bölgesine dâhil edilir.Araştırma sahası ve yakın çevresindeki arazide, Paleozoik, Mesozoyik, Tersiyer ve Kuvaternere ait formasyonlargörülmektedir. Hasandağı, Melendiz Dağı, Keçiboyduran, Göllüdağ ve Kulaklıdağ volkanizması etkili olmuştur.Araştırma sahası ve çevresinde dikkat çeken morfolojik unsurların başında dağlık tepelik alanlar, Çiftlik ilçesi doğusundagördüğümüz piedmont düzlükleri, Ihlara Kanyon Vadisi gelir. Peribacaları, yatay yapıya has şekiller (Sekiler), Hasandağı küllerininörtülü görünüşü, travertenlerin fay hatları boyunca ince ancak yaygın uzanımı, sahada etkisi görünen erozyon araştırma alanınınbugünkü jeomorfolojik yapısını oluşturmuştur.Havzanın ana akarsuyunu Melendiz Çayı’nın, en büyük kolunu Göğüs deresi oluşturmaktadır. Akarsu, tüm kollarıyla berabertespit ettiğimiz yaklaşık 565,2 km2’lik bir alanı drene eder. Melendiz Çayı, yan kolların birleştiği sahalarda dandritik, ana akarsu akışalanı boyunca Örgülü drenaj görülmektedir. Araştırma sahası ve çevresindeki en önemli gölü ise Mamasun Baraj gölü oluşturur.

Mount Hasan, Ignimbrite, Ihlara, Piedmont, Melendiz, Hasandağı, İgnimbirit

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Bozyiğit, R., Baylak, H. M. (2018). Geological and Geomorphological Evaluation of Melendiz Stream Basin. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 0, 40, 74-87.