Küçük Resim Yok

2003

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Dizin stabilitesinde önemli rol oynayan oluşumlar içinde sayılan ÖÇB, diz eklemi travmalarında menisküslerle birlikte en sık yaralanan anatomik yapılardan birisidir. ÖÇB yetmezliği, diz eklemi kinematiğini bozarak, instabilite, ağrı ve dejeneratif değişikliklere zemin hazırlamaktadır. Bu çalışmada Ocak 1994- Aralık 2002 yıllan arasında S.Ü.Meram Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde 38 K-Pt-K oto grefti kullanılarak artrotomi ile yapılan ÖÇB rekonstrüksiyonuna ait sonuçlar sunulmuştur. Yaralanmaların çoğu sportif aktivite sırasında oluşmuş olup, düşme ve normal günlük aktivite sırasında oluşan ÖÇB rüptürü bunu izlemektedir. Hastaların tümü aktif yaşam süren erkekler olup, ortalama yaş 26.6(18-39 yaş) idi. 23 sağ, 15 sol dize rekonstrüksiyon yapıldı. Hastalarda ÖÇB rüptürü ile birlikte menisküs lezyonlan ve kondral lezyonlar mevcuttu. Bütün hastalara rekonstrüksiyon öncesi artroskopik girişim yapılarak ek patolojilerin tedavisi yapılmıştır. Kontroller sırasında 1 hastada (%2.6) yüzeyel yara enfeksiyonu, 1 hastada (%2.6) dizde boşalma hissi devam ediyordu; ki bu hasta daha sonra greft rüptürü ile baş vurdu. 9 hastada (%23.6) 1 cm ve üzerinde kuadriseps atrofîsi, 7 hastada (%18.4) günlük aktiviteler sırasında, 4 hastada (%10.5) herhangi bir aktiviteden sonra ağrı olduğu tespit edildi. Amelyat öncesi ortalama 74.7 olan Lysholm diz skoru amelyat sonrası ortalama 87.3 bulunmuştur. Yine Lysholm'un gerek fonksiyonel, gerekse de sübjektif değerlendirme kriterlerine göre 32 hastada(%84.2) iyi ve çok iyi, 4 hstada (%10.5) orta, 2 hastada (%5.2) kötü sonuç elde edilmiştir. Ortalama takip süresi 4.6 yıl (8ay- 8.5 yıl) dır. K-Pt-K grefti sıkça tercih edilen otojen doku olmakla birlikte teknik; patella kırığı, patellar tendon rüptürü, patellar tendinit, patellar subluksasyon, femoral tünelin posterior duvarının kırılması, vidanın posteriora kayması, vidaların konverjansı ve tandonun vidalar tarafından kesilmesi gibi ciddi sorunları da bünyesinde barındırmaktadır. Kurallara uygun olarak gerçekleştirilen ameliyatlar ile bu komplikasyonlarla karşılaşma olalsılığını azaltmak mümkündür. Nitekim çalışmamızda hiç bir hastada sayılan bu komplikasyonlar görülmemiştir. Bütün bunların ışığında kemik bloklu patellar tendon kullanımı, günümüzde hala altın standarttır.

otogrefti, autograft, renkonstruksiyon, reconstruction

Şimşek, İ. (2003). K-Pt-K otogrefti kullanılarak yapılan ÖÇB renkonstruksiyonunda sonuçların değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon