Democratisation in Egypt from a Historical Perspective: Problems, Pitfalls and Prospects

Mısırın demokratikleşme tarihi en uygun olarak 1970lerden itibaren başlatılabilir. Arap Baharına kadar, Sedat ve Mübarekin başkanlık dönemlerinde demokrasi açısından oldukça sınırlı bir ilerleme kaydedilmiştir. Mısırın demokratikleşmesinin önündeki engeller çeşitlidir: Elitlerin otoriter yönetimde menfaatlerinin bulunması, yaygın siyasi aşırılık, ülkenin siyasi kültürünün haşin olması vs. Bu makale nihaî olarak Mısırın demokratikleşmesinin uzun ve sancılı bir süreç olduğunu, ancak Arap Baharının getirdiği tecrübenin sonucunda ülkenin demokratikleşme serüveninin ağır aksak da olsa uzun vadede devam edeceğini iddia etmektedir.
History of democratisation in Egypt could as best be dated back to 1970s. But little democratic progress was achieved in Sadats and Mubaraks tenure until the Arap Spring. There are many handicaps before democratisation in Egypt: the elites stake in the authoritarian rule, widespread political extremism, structural problems within the political culture of the country in terms of democracy etc. This article ultimately argues that Egyptian democratisation process seems to be a painful and bloody process, but in the long term after the Arab Spring, the clock is ticking in favour of democracy.

Democratisation, Egypt, Military, Muslim brotherhood, Demokratikleşme, Mısır, Ordu, Müslüman kardeşler

Kurun, İ. (2015). Democratisation in Egypt from a historical perspective: Problems, pitfalls and prospects. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22, 1, 183-199.