Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Mitral E dalgasının respiratuvar varyasyonunun atriyal fibrilasyonda elektriksel kardiyoversiyonla sinus ritmi sağlanmasında öngördürücü rolü olup olmadığının gösterilmesi Yöntem: Çalışmaya yeni veya eski tanı nonvalvuler AF nedeniyle KV yapılan 58 hasta alındı. İlk değerlendirmede hastalar özgeçmiş, soygeçmiş, demografik özellikler ve AF semptom süreleri açısından sorgulandı. Kullandıkları ilaçlar (hız kontrolü, antiaritmik, antikoagulan ilaçlar) kaydedildi. Kardiyoversiyon öncesi transtorasik ekokardiyografiyle (TTE) hastaların LV ejeksiyon fraksiyonu ( EF), sol ventrikül (LV) sistol ve diyastol sonu çapı, sol atriyum (LA ) çapı, alanı ve hacmi, mitral E dalgası respiratuvar varyasyonu, mitral E dalga akselerasyon zamanı, maksimum ve minimum mitral E dalga velositesi, mitral anulus lateral ve septal Sm, Em velositeleri kaydedildi. Bulgular: Hastaların %77.6'sı (n=45) KV sonrası sinüs ritmi sağlanırken, %22.4'ünde (n=13) AF devam etmekteydi. AF ve sinüs ritmi grupları arasında EYD-S (p=0.891), EYD-D (p=0.289), EF (p=0.408), LV ESD (p=1.000), LV EDD (p=0.991), LA-Çap (p=0.936), LA-Alan (p=0.740), LA-Volüm (p=0.605), mitral E dalgası (max, ekspiryum) (p=0.837), mitral E dalgası (min, expiryum) (p=0.837), mitral E dalgası değişimi (mitral E max ile min farkı) (p=0.141), mitral E dalgası velosite (p=0.898), mitral E dalgası akselerasyon zamanı (p=0.879), lateral Em akselerasyon zamanı (p=0.917), lateral Em velosite (p=0.136), LV Sm velosite (p=0.052), septal Em akselerasyon zamanı (p=0.245), septal Em velosite (p=0.099), septal SM velosite (p=0.122) açısından anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: Çalışmamızda mitral E dalgasının respiratuvar değişimleri, mitral E dalga velositesi, E dalga akselerasyon zamanı, mitral anüler septal ve medial Sm, Em velositeleri ve Em akselerasyon zamanının ve sol atriyum çapının elektriksel KV başarısının belirleyicisi olmadığı görülmüştür. İleri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Total of 58 patients who had undergone CV due to new or previous diagnosis of nonvalvuler AF was enrolled in this study. Diameter, area, volume of LA, left ventricular ejection fraction (LVEF), left ventricle end-diastolic and end-sistolic diameter (LV EDD, LV ESD), mitral peak E-wave velocity (E), respiratory variation of mitral E wave, acceleration rate of mitral inflow E wave (AT), mitral annular septal and lateral Sm and Em velocity, acceleration time of Sm and Em were measured by transthoracic echocardiography (TEE) before cardioversion. Results: 77.6% (n = 45) of the patients had sinus rhythm after CV, whereas 22.4% (n = 13) of the patients continued AF. There was no significant difference between the AF and sinus rhythm groups in terms of EYD-S (p=0.891), EYD-D (p=0.289), EF (p=0.408), LV ESD (p=1.000), LV EDD (p=0.991), LA-Diameter (p=0.936), LA-Area (p=0.740), LAVolume (p=0.605), mitral E wave (max, ekspiratory) (p=0.837), mitral E wave (min, expiratory) (p=0.837), respiratory variation of mitral E wave (p=0.141), mitral E wave velosity (p=0.898), acceleration time of mitral inflow E wave (p=0.879), acceleration time of lateral Em (p=0.917), lateral Em velosity (p=0.136), lateral Sm velosite (p=0.052), acceleration time of septal Em (p=0.245), septal Em velosity (p=0.099), septal SM velosity (p=0.122) . Conclusion: In our study, mitral E wave respiratory variation, mitral E wave velocity, E wave acceleration time, mitral annular septal and lateral Sm and Em velocities and Em acceleration time and left atrial diameter were not determinants of electrical CV success. Further studies are needed

Atriyal fibrilasyon, kardiyoversiyon başarısı, ekokardiyografi, respiratuvar mitral E dalga varyasyonu, Atrial fibrillation, success of cardioversion, echocardiography, respiratory variation of Mitral E wave

Saklı, B. (2017). Atriyal fibrilasyon hastalarında respiratuvar mitral Edalga varyasyonunun kardiyoversiyon sonrası sinüs ritmi sağlanmasını öngördürmede rolü. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Kardiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon