Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Çalışmamızda overt hipotirodizm ve subklinik hipotiroidizmli hastalarda kan lipid parametreleri olan HDL, LDL, Total kolestrol ve trigliserit ile TAS, TOS, paraoksonaz ve aril esteraz düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. D.P.Ü Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi' ne başvuran hastalar içerisinden 45 overt hipotiroidi, 45 ötroit, 45 subklinik hipotiroidi şeklinde 3 grup oluşturularak incelendi. Bu hastalardaki kan lipid parametreleri, TAS, TOS, paronoksonaz ve aril esteraz seviyelerindeki farklılıklar ölçüldü. Subklinik Hipotiroid ve overt hipotiroid hasta grubunda kontrollerle karşılaştırıldığında LDL kolesterol, trigliserit, total kolesterol, TOS, OSI düzeyi kontrollerden anlamlı olarak yüksek bulundu. HDL kolesterol, TAS, PON-1, ARYL düzeyi ise kontrol grubuna kıyasla her iki grupta da anlamlı olarak düşük bulundu. Yaptığımız çalışmada tiroid hormonlarının eksikliğinde vücuttaki yağ metabolizmasının etkilendiği ve buna bağlı olarak işlev yapan paraoksanaz ve aril esteraz enzimlerinin etkilendiği görülmektedir. Bu değişen hormon düzeyine göre vücutta oluşan oksidanların arttığı ve vücutta diğer sistemlerin de etkileneceği söylenebilir. Hipotiroidi hastalarında total oksidan seviyesi artarken total antioksidan seviyesi azaldığı tespit edilmiş olup hastalarda bu durumun olumsuz etki gösterdiği, çeşitli hastalıklarada neden olduğu ve sonuçta vücuttaki metabolik değişikler nedeniyle hastaların atereskloz gibi hastalıklar için risk faktörü taşıdığı açıktır.
İn our study, we aimed to evaluate the levels HDL, LDL, total cholesterol, triglyceride and TAS, TOS, paraoxonase and arylesterase in patients with overt hypothyroidism and subclinical hypothyroidism. 45 patients with overt hypothyroidism, 45 patients with euthyroidism and 45 patients with subclinical hypothyroidism were studied in the patients who applied to D.P.U. Kütahya Evliya Çelebi Training and Research Hospital. Differences in blood lipid parameters, TAS, TOS, paronoxonase and arylesterase levels in these patients were measured. Subclinical hypothyroidism and overt hypothyroid patients were significantly higher than controls in LDL cholesterol, triglyceride, total cholesterol, TOS, OSI levels. HDL cholesterol, TAS, PON-1 and ARYL levels were significantly lower in both groups compare to the control group. In our study, it was observed that the deficiency of thyroid hormones affected the fat metabolism of the body and affected enzymes such as paraoxanase and aryl esterase. According to this changing hormone level, it can be said that the oxidants that are formed in the body increase and that it will be affected in other systems in the body. It has been found that total oxidant level decreases in hypothyroid patients while total antioxidant level decreases in these patients and this results in various diseases which have negative effects on them and as a result metabolic changes in the body cause the risk factors for diseases such as atheresclerosis.

ARYL, Lipid parametreleri, PON-1, TAS, TOS, OSI, Lipid parameters

Arslan, S. (2017). Hipotiroidizm ve subklinik hipotiroidizmde kan lipid parametreleri (hdl, ldl, total kolesterol, trigliserit) ile tas, tos, paraoksonaz, aril esteraz düzeylerinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı, Konya.