Iran, Pakistan and Saudi Arabia: The rising sectarianism

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Sünni Müslümanlarin çoğunluğu oluşturduğu Pakistan önemli bir Şii Müslüman nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. Sovyet kuvvetlerinin Afganistan'a gelişi Pakistan'ı mücahitlere ev sahıplığı yapan ve sınır ötesine gönderen bir ön cephe müttefiki yaptı. Bunun yanında Sovyet-Afgan savaşı 1979 İran Devrimi ile aynı zamana tekabul etmistir. Bu iki faktör de komşu devletlerin Pakistan'daki Şii-Sünni ilişkilerine etki etmesi için bir katalizör görevi görüyordu. Bu çalışma, "İç-dış dinamikler" teorik bakış açısı yardimiyla Pakistan'daki Şii-Sünni çatışmasini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede iç dinamiklerin Pakistan'ın yakın çevresine ve bölgesel güçlere yonelik dış politikasını nasıl etkilediğine odaklanmaktadır. Aynı zamanda, Pakistan iç politikasını etkileyen İran ve Suudi Arabistan gibi bölgesel ve bölge dışı güçlerin ve bu ülke için merkezkaç nitelikteki devlet dışı aktörlerin rolünü ayrıntılarıyla ele almaktadır.
Pakistan houses a significant minority of Shia Muslims living alongside majority Sunni Muslims. Arrival of Soviet forces in Afghanistan made Pakistan a front state ally, nurturing and sending mujahedeen cross border for the holy war (Jihad). Moreover, coinciding the Soviet-Afghan war came about Iranian Revolution of 1979. Both of these factors acted as a catalyst to affect the Shia-Sunni relations in their neighbouring state Pakistan. The undertaken study aims to study Shia-Sunni conflict in Pakistan through theoretical viewpoint of "Internal-external dynamics." Within this framework it focuses on how internal dynamics effects the foreign policy of Pakistan towards its immediate neighbours and regional powers. İt also elaborates upon the role of regional and extra-regional powers such as Iran and Saudi Arabia in influencing the domestic policy of Pakistan and their supporting of non-state actors who are acting as centrifugal forces for the country.

Fatıma, A. (2018). Iran, Pakistan and Saudi Arabia: The rising sectarianism. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Konya.