Gösterişçi Tüketim Bağlamında Y Kuşağının Taklit Ürünleri Satın Alma Davranışı Üzerine Bir Araştırma

Kuşakların kendilerine özgü nitelikleri, satın alma tercihlerini etkilemektedir. Teknolojide artan gelişmelerle birlikte marka ürünlerin kolayca taklit edilmesi, yüksek profilli ve pahalı markaları satın alamayan tüketicilerin taklit ürünleri satın almasını beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı Y kuşağı bireylerin taklit ürünleri satın alma eğilimlerini gösterişçi tüketim bağlamında araştırmaktadır. Ulaşılan sonuçlara göre Y kuşağında erkeklerin kadınlara göre gösterişçi tüketim eğilimi yüksektir. Yüksek lisans mezunu olan Y kuşağı bireylerde gösterişçi tüketim eğilimi, lise ve lisans mezunu Y kuşağı bireylere göre daha yüksek olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte Y kuşağı bireylerin taklit ürün satın alma tercihlerinde ailenin beğenisi etkili olmaktadır. Çalışmada ulaşılan sonuçlar, Y kuşağında gösterişçi tüketim eğiliminin artmasının taklit ürünleri satın alma davranışını da artırdığını göstermektedir. Çalışmanın sonuçları 451 katılımcının verdiği yanıtlarla sınırlıdır.
The unique characteristics of generations affect their purchasing preferences. With the increasing developments in technology, the easy imitation of brand products leads to the purchase of imitation products by consumers who cannot buy high-profile and expensive brands. The aim of this study is to investigate the tendency of Y generation individuals to buy imitation products in the context of conspicuous consumption. According to the results, in the Y generation, men tend to consume more conspicuously than women. The conspicuous consumption tendency of generation Y individuals who have a master's degree was determined to be higher than those of the Y generation who graduated from high school and bachelor's degree. However, the taste of the family is effective in the preferences of Y generation individuals to purchase imitation products. The results obtained in the study show that the increase in the tendency of conspicuous consumption in the Y generation also increases the buying behavior of imitation products. The results of the study are limited to the responses of 451 participants.

Y kuşağı, Gösterişçi tüketim, Satın alma, Taklit ürün, Generation Y, Conspicuous consumption, Purchasing, Counterfeit product

Diyarbakırlıoğlu, G. N. (2022). Gösterişçi tüketim bağlamında Y Kuşağının taklit ürünleri satın alma davranışı üzerine bir araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Anabilim Dalı, Konya.