Diabetik retinopatide sistemik risk faktörleri

Küçük Resim Yok

2003

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Diabetik retinopati günümüzde gelişmiş ülkelerde tüm yaş grupları içinde yaşa bağlı maküla dejenerasyonundan sonra ikinci, üretken çağdaki nüfus içinde ise birinci körlük nedenidir. Hipergliseminin başlattığı biyokimyasal fonksiyon bozukluğu, oksidatif stres, humoral ve genetik faktörler, bazal rnembran kalınlaşması, reolojik ve hemodinamik değişiklikler DR'nin patogenezinde rol alan başlıca faktörlerdir. Bu çalışmada cinsiyet, yaş, DM'un süresi, DM'un tedavi şekli, metabolik kontrol, HbAlc, SKB, DKB, VKİ, kan lipid seviyesi, Hb, KVH, NP ve sigara kullanımı gibi risk faktörlerinin tip II DM'lu olgularda DR gelişimi ve ağırlığı üzerine olan etkileri araştırıldı. Çalışmamıza dahil ettiğimiz tip II DM'lu 150 olgunun 79'u (%52.7) kadın, 71 'i (%47.3) erkekti. Olguların yaşlan 36 ile 83 arasında değişmekte idi (58.17 ± 13.35 yıl). Olguların 56'sında (%37.3) NPDR, 44'ünde (%29.3) PRDR olmak üzere toplam 100 (%66.7) olguda DR vardı. DR'nin insidansı kadınlarda %67.1 iken erkeklerde %66.2 idi. DR' si bulunan olgularda DM'un süresi, tedavi şekli, HbAlc, AKŞ, DKB, VKİ, KVH, NP ve sigara kullanımı ile DR gelişimi ve ağırlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardı (p<0.05). Bu risk faktörlerinden DM'un süresi, SKB ve VKİ lojistik regresyon analizi sonucunda bağımsız risk faktörleri olarak tespit edildi. Ancak risk faktörlerinden cinsiyet, yaş, kan lipid seviyesi ve Hb ile DR gelişimi ve ağırlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0.05). DR gelişiminin önlenmesi ve/veya geciktirilebilmesi için metabolik kontrolün en önemli faktör olduğunu söyleyebiliriz. Ancak DR gelişimini ve ağırlığım olumsuz olarak etkileyebilen SKB, VKİ ve sigara kullanımı gibi risk faktörlerinin kontrol edilmesiyle DR gelişimi ve ağırlığı üzerine olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırabiliriz.
In developed countries, after age related of macular degeneration, the diabetic retinopathy (DR) is the second cause of blindness in all age groups, and its the first cause in young population. The disturbance of biochemical functional, oxidative stress, humoral and genetic factors, thickening of basal membrane and rheologic and heamodynamic changes due to hyperglycemia are the main factors in pathogenesis of DR. In this study, we evaluated the effects of the risk factors such as sex, metabolic control, HbAlc, SBP, DBP, BM, serum lipid level, Hb, CVD, NP, and smoking on the development and progression of DR in patients with type II diabetes mellitus (DM). This study included 150 patients with type II DM (79 male, 52.7% ; 71 female, 47.3%). The age of patients were between 36-83 years (58.1+13.3). 100 out of 150 patients (66.7%) had DR. 56 of these 100 patients (37.3%) had NPDR, and the remaning patients (29.3%) had PRDR. The incidence of DR was 67.1% in females and 66.2% in males. Significant relationship was found between the development and progression of DR and risk factors such as duration of DM, metabolic control, type of treatment, HbAlc, SBP, DBP, BMI, CVD, NP and smoking (p<0.05). The duration of DM, SBP and BMI were found as independent risk factors. There was no significant relationship between the development and progression of DR and risk factors such as sex, age, serum lipid level and Hb (p>0.05). It could be concluded that the metabolik control of DM is the main factor that inhibits and/or delays the development of DR. However, the control of the risk factors, SBP, BMI and smoking effecting on DR, will be helpfull in inhibition and delay of DR development.

Göz hastalıkları, Diabetik retinopati

Yeni, H. (2003). Diabetik retinopatide sistemik risk faktörleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon