Bu çalışmada metal kompozit levhaların düşük hızlı enine darbe davranışları incelenmiştir. 1 mm kalınlığında St37 DKP çelik ve 1050-H14 alaşımlı alüminyum plakalar kullanılarak dört farklı yerleşim düzeninde oluşturulan üç katmanlı kompozit levhalar farklı enerji seviyelerinde düşük hızlı darbe testlerine maruz bırakılmışlardır. 150x150 mm ebatlarında kesilen metal levhalar üç alüminyum, üç çelik, aliminyumçelikalüminyum ve çelikalüminyumçelik olacak şekilde dizilerek dört tarafı ankastre olacak şekilde bağlanmıştır. Deneylerde kullanılan vurucu kütlesi 6,35 kg olup 24 mm yarı küresel geometriye sahiptir. Hazırlanan her bir deney numunesinin ortasına 10J, 20J, 30J, 40J ve 50J enerji seviyelerinde darbe testleri yapılmıştır. Darbe testleri sonucu elde edilen kuvvet-zaman, hız-zaman ve kuvvet-yer değiştirme değişimleri grafikler halinde incelenmiştir. Her bir deney numunesinde meydana gelen hasarların boyutları ve hasar şekilleri değerlendirilmiştir.
In this study, transverse impact behavior of laminated metal composites was investigated. Four different configuration namely (Al), (St)3, (AlStAl) and (StAlSt), were made by using St37 DKP and 1050-H14 Al alloy which all in 1 mm thick. Three layered composites were tested under various impact energies. The panels were cut in 150x150 mm dimensions and they were restricted from their four sides. Impactor that used in tests has mass of 6.35 kg and it has 24 mm semispherical tip. Each configuration was impacted 10 J, 20 J, 30 J, 40 J and 50 J. Retrieved data from the tests were investigated in forms of force-time, velocity-time and force-displacement. Finally, failures were evaluated for each test.

Metal tabakalı kompozit, Enine darbe, Hasar davranışı, Dinamik cevap, Metal laminated composite, Transverse impact, Failure behavior, Dynamic response

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Bilim ve Teknoloji Dergisi

Uyaner, M., Kara, M. (2016). Metal tabakalı kompozitlerin düşük hızlı enine darbeye karşı davranışlarının incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4, 4, 256-270.