Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu in vitro tez çalışmasının amacı, seçici lazer ergitme ve konvansiyonel kayıp mum tekniği kullanılarak üretilen metal altyapılara farklı kalınlıklarda porselen ilave edilmiş restorasyonların tekrarlanan fırınlama işlemlerine maruz kalmasının sonucunda renk değişiminin incelenmesidir. Bu amaçla seçici lazer ergitme ve konvansiyonel kayıp mum teknikleri kullanılarak 30'ar adet 1 mm kalınlık, 13 mm çapa sahip disk şeklinde örnekler üretildi. Tüm örnekler kendi içerisinde 10'arlı gruplara ayrıldı ve her bir gruba sırasıyla 0,7 mm, 1,2 mm ve 1,7 mm kalınlığında feldspatik porselen firma verileri doğrultusunda eklendi.Standart fırınlama işlemlerinin ardından her bir örnek 5'er kez fırınlama işlemine tabi tutuldu. İlk fırınlama işlemi glaze uygulanmasını, 2., 3. ve 4. fırınlama işlemleri ilave fırınlamalarını ve 5. fırınlama işlemi son glaze uygulamasını simüle edecek şekilde tasarlandı ve tatbik edildi. Her tekrarlanan fırınlama işleminin ardından spektrofotometre kullanılarak renk ölçümü yapıldı. İstatistiksel analiz için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), ileri analizler için Tukey testi kullanıldı (p=0,05). Hem renk değişimi hem de renk değerleri değişimi her iki grup için anlamlı farklılık sergilemiştir (p<0,05). Yapılan çalışma sonucunda fırınlama sayısı ve porselen kalınlığının artmasının renk değişimini de artırdığı tespit edildi. Seçici lazer ergitme tekniği ile üretilen örnekler konvansiyonel kayıp mum tekniği ile üretilen örneklerden daha fazla renk değişimi gösterdi. Bunun yanında tekrarlanan fırınlama sonucunda seçici lazer ergitme ile üretilmiş restorasyonlar, konvansiyonel kayıp mum tekniği ile üretilmiş restorasyonlara kıyasla daha koyu, kırmızımsı ve sarımsı görünmekteydi.
The aim of this invitro study was to investigate the color change as a result of repeated firing processes of restorations, loaded with porcelain with different thicknesses to metal frameworks produced using selective laser melting and conventional lost wax technique. For this purpose, 30 disc shaped samples with a thickness of 1 mm and 13 mm diameter were produced for both of the used selective laser melting and conventional lost wax techniques.All samples were divided into groups of 10 and each group was loaded in accordance to manufacturer instructions with a feldspatic porcelain of 0,7 mm, 1,2 mm and 1,7 mm thickness, respectively.After standard firing procedures, each sample was subjected to firing 5 times. The first firing was designed to simulate the application of glaze firing, the 2nd, 3rd and 4th firing were to simulate correction firing and the 5th firing was to simulate final glazing application. After each firing process, the color was measured using a spectrophotometer.One-way analysis of variance and Tukey HSD post hoc tests were selected to analyze the data (p=0,05). Both color change and color tristimulus values showed significant differences for both groups (p<0.05).As a result of the study, it was found that the number of firings and increase in porcelain thickness effected color change.The samples produced by the selective laser melting technique showed more color change than the samples produced by conventional lost wax technique. In addition, as a result of repeated firings, restorations color produced by selective laser melting technique were darker, reddish and yellowish in comparison with the restorations produced byconventional lost wax.

Doktora Tezi

Konvansiyonel Kayıp Mum Tekniği, Porselen Kalınlığı, Seçici Lazer Ergitme, Spektrofotometre, Tekrarlanan Fırınlama, Conventional Lost Wax Technique, Porcelain Thickness, Repeated Firing, Selective Laser Melting, Spectrophotometer

Demirel, M. G. (2019). Tekrarlanan fırınlama sonrasında farklı altyapı hazırlama tekniklerinin ve üstyapı kalınlıklarının renk değişimine etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protetik Diş Tedavisi Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.