Yeni medyada annelik kimliği: Instagram örneği

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya araçları hızla hayatımıza girmiştir. Özellikle akıllı cihazların yaygınlaşması sosyal medya kullanıcılarının sayısını hızla arttırmıştır. Kullanıcı sayısını hızla arttıran sosyal medya araçları, bireylere aynı anda pek çok işin gerçekleştirildiği alanlar yaratmıştır. Söz konusu bu dijital alanlar bireylere iletişim- eğlence-iş birliği gibi pek çok ortam sağlamıştır. Instagram, içerisinde pek çok özelliği barındırması ve arayüzünün kolay olması nedeniyle en çok kullanılan sosyal medya araçlarından birisi olmuştur. Dijital ortamda yer alan anne profillerindeki değişimin incelendiği bu çalışmada örneklem olarak Instagram kullanan 26 anne profili incelenmiştir. Söz konusu hesapların incelenmesinde Netnografi yöntemi kullanılmıştır. Örnekleme alınan hesapların ve takipçilerin profillerinin kategorik incelemelerinin yapılması için kod cetveli oluşturulmuş, bu incelemeler sonucunda anne kimlikleri ve takipçi tiplemeleri tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda gerçek yaşamda kurgulanan 'anne' kimliğinin dijital alana aktarıldığında nasıl değiştiği ortaya konmuş, geleneksel anne kimliği olarak adlandırılan kimliklerin, zaman içinde içerik ve tema bakımından değişime uğrayarak değişen trendler- beğeniler sonucu farklı bir hedef kitleye hitap etmek üzere yeni nesil anne kimliğine dönüştüğü görülmüştür. Bununla birlikte takipçilerin anne profilleri için yapmış oldukları yorumlar incelenerek ortaya çıkardıkları dijital kültür de belli tiplemeler çerçevesinde ortaya konulmuştur. Araştırma sonucu elde edilen tiplemelerin oluşturulan anne kimliklerine göre farklılık gösterdiği analiz edilmiştir.
With the development of communication technologies, social media platforms have rapidly become integrated into our lives. Particularly, the widespread adoption of smart devices has swiftly increased the number of social media users. These platforms, experiencing rapid user growth, have created spaces where individuals can simultaneously engage in various activities. These digital spaces provide environments for communication, entertainment, and collaboration. Instagram, being one of the most widely used social media platforms, owes its popularity to its multitude of features and user-friendly interface. In this study, the transformation of maternal profiles in the digital realm is examined by focusing on 26 profiles of mothers who use Instagram as a sample. The Netnography method is used to analyze these accounts. A code sheet is created to categorically examine the profiles of the selected accounts and their followers. Through these examinations, maternal identities and follower typologies are identified. The research reveals how the constructed 'mother' identity in real life undergoes changes when transferred to the digital space. Traditional maternal identities, referred to as conventional, evolve over time in terms of content and themes, adapting to changing trends and preferences to address a new generation of maternal identity. Additionally, the study analyzes the comments made by followers on maternal profiles, unveiling a digital culture framed within certain typologies. The identified typologies resulting from the research are analyzed for variations based on the constructed maternal identities.

Sosyal Medya, Instagram, Anne, Kimlik, Anne Kimliği, Social Media, Instagram, Mother, Identity, Maternal Identity

Alagöz, F. (2023). Yeni medyada annelik kimliği: Instagram örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Anabilim Dalı, Konya.