Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmamızda, femur trokanterik kırık nedeniyle parsiyel hemiartroplasti veya intramedüler çivi yapılan toplamda 73 hastanın ameliyat sonrası fonksiyonel sonuçları ve exitus oranları değerlendirildi. Sonuç olarak hastaların fonksiyonel seviyeleri ile kullanılan implant arasında ilişki olup olmadığı araştırıldı. Elde ettiğimiz kısa dönem sonuçları yapılmış klasik ve güncel araştırmalarla karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında nisan 2007 ve ağustos 2014 yılları arasında femur trokanterik kırık nedeniyle parsiyel hemiartroplasti veya intramedüler çivi ile osteosentez yapılan toplam 73 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların röntgenogramları değerlendirilerek kırık sınıflandırılması için AO-OTA sınıflaması kullanıldı. En az 12 ay takibi bulunan bu hastalarda pre-op dönemde Parker skoru, toplam hastanede yatış süresi, ameliyatın kaçıncı gün yapıldığı, post-operatif dönemde mobilizasyon şekli, Harris kalça skoru, WOMAC skoru ve VAS skoru kayıt altına alındı. Exitus olan hastaların kesin ölüm tarihleri Ulusal Ölüm Bildirim sisteminden bulunarak takip süreleri kaydedildi. Hastaların son kontrollerine göre fonksiyonel sonuçları karşılaştırılarak iki grup arasında fark olup olmadığı istatistiksel olarak araştırıldı. Bulgular: Harris Kalça skoru ve WOMAC skorlarının cerrahi prosedür tipi ile değişip değişmediğine T-testi ile bakıldığında ikisi arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Exitus olan hastaların, Pearson Chi-square test ile cerrahiye kadar geçen süre, pre op hastalıklar, travma mekanizması, çimento kullanımı, komplikasyonlar, pre op parker skoru ve cinsiyet ile ilişkisine bakıldığında hiçbiriyle anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Cerrahi prosedür tipi ile exitus arasında anlamlıya yakın ilişki mevcut olup, intramedüler tespit yöntemi kullanılan hastalarda exitus oranın daha az görüldüğü söylenebilir. Artroplasti uygulanmış hastalarda çimento kullanımının post op mobilizasyon, pre-op Parker skoru, vücut kitle indeksi, post-op VAS skoru, Harris Kalça skoru ve WOMAC skoru ile ilişkisine Mann-Whitney testi ile bakıldığında hiçbirisi ile anlamlı ilişkisinin olmadığı görüldü. Sonuç: Femur trokanterik kırıkları genellikle yaşlı popülasyonda görülmekte olup bu hastaların tedavisinde hemiartroplasti veya intramedüler çiviyle osteosentez tercih edilebilecek tedavi metotlardır. Her yöntemin kendine özgü avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte seçilecek tedavide hastanın durumu ve kırığın durumu gözetilmelidir. Tedavide tercih edilen implant tercihi ile fonksiyonel seviyenin değişmeyeceği ve hastanın önceki fonksiyonel seviyesine kavuşamayacağı bilinmelidir.
The aim of this study is evaluation of the functional results of partial hemiarthroplasty or intramedullary nailfixation that are applied in our clinic due to Femoral Trochanteric Fractures. The functional results and mortality rates have been evaluated after surgery in total of 73 patients. As a result, we researched, functional levels of patients correlation with implants. Consequently, short term results were compared with classic and actual researches. Materials and Methods: In total of 73 patients were evaluated in this retroperspective study treated with hemiarthroplasty or osteosynthesis by intramedullary nail applications because of Femoral Trochanteric Fractures in Necmettin Erbakan University, Meram Medical Faculty, Department of Orthopedics and Traumatology between April 2007 and August 2014. AO/OTA classification was used for fracture classification by evaluation of previous x-rays of patients. Pre-op parker score, total hospitalization duration,which day operation performed,post-op mobilization type, Harris hip score, WOMAC score and VAS score has been recorded ofpatients with 6 month follow up length. Follow-up periods were recorded by finding definitive dates of death from National Death Registration systemof exitus patients. Depending on last check up of patients, functional results were statistically viewed by comparing differences between both groups. Results: Nevertheless, statistically viewed T test has shown that Harris Hip Score and Womac score is not changing with implant type and has no significant correlation. There were no significant correlations between time from Pearson's chi square test to surgery, pre-op diseases, trauma mechanism, usage of cement, complications, pre-op parker score and sex of exitus patients. However, correlations between implant type and exitus was close to significant, it can be stated that exitus rates are lower of patients which are administered with intramedullary nail fixation. When examining usage of cement correlation of post op mobilization, pre op parker score, body mass index, post op VAS score and WOMAC score with Mann-Whitney test on arthroplasty admistered patients, no significant correlation was observed with none of them. Conclusion: Femoral Trochanteric Fractures are generally observed on elderly population and for the treatment of these patients can be preferred osteosynthesis by intramedullary nail or hemiarthroplasty. Each administration method has its own advantages and disadvantages. Treatment that will be chosen will depend on the status of patient, status of fracture and experience of surgeon. We have concluded that the functional result will not change by the selection of implant for the treatment.

Artroplasti, Arthroplasty, Femoral kırıklar, Femoral fractures, Kalça eklemi, Hip joint

Yolcu, B. (2015). Elli yaş üzeri femur intertrokanterik kırıklarda parsiyel kalça artroplastisi ve intramedüler çivi sonuçlarının karşılaştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon