Yaşa bağlı maküla dejenerasyonunda risk faktörleri

Küçük Resim Yok

2002

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

55 yaş ve üzeri insanlarda körlüğün en sık sebeplerinden biridir. Hastalığın doğal seyri bilinmesine rağmen patogenezi tam olarak bilinmemektedir. Bugün için YBMD insidans ve progresyonunu engeleyebilecek bir tıbbi tedavi yoktur. Bu sebeple risk fakörlerinin tanımlanması şiddetli görme kaybı ile birlikte bulunan geç dönem YBMD gelişimini engeleyecek yöntemlerin bulunmasına yol açabilir. Bizim çalışmanın amacı YBMD'a neden olabilecek bazı risk faktörlerini saptamaktı. Çalışmamızda kontrol grubuna göre YBMD'lı olgularda sigara içimi ve hipertansiyon anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). YBMD'lı olguların %50'si, kontrol grubundaki olguların ise %26'sı sigara içmekte idi. Sigara için yapılan lojistik regresyon analizinde sigaraya atfedilen risk 3.07 olarak bulundu. Atrofik tip YBMD'lı olgular ile eksüdatif tip YBMD'lı olgular arasında sigara yönünden istatistiksel farklılık saptanmadı (p>0.05). YBMD'lı olguların %52'sinde kontrol grubundaki olguların ise %24'ünde hipertansiyon saptandı. Lojistik regresyon analizinde hipertansiyon için atfedilen risk 3.33 olarak tesbit edildi. Atrofik tip YBMD'lı olgular ile eksüdatif YBMD'lı olgular arasında hipertansiyon olup olmama yönünden fark saptanmadı (p>0.05). Diğer risk faktörleri (DM, lens opasitesi, vücut kitle indeksi, iris rengi, refraksiyon kusuru, serum kolesterol seviyeleri) için YBMD'lı olgular ile kontrol grubundaki olgular arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). Sigara içimi ve hipertansiyon için elde ettiğimiz bulgular, önceki çalışmalarda da işaret edildiği gibi bu iki faktörün önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu düşündürmektedir. Sigaradan kaçınma ve hipertansiyonun kontrolü YBMD gelişimini azaltabilir, özellikle de sigara, YBMD'a neden olabilecek risk faktörlerinden tek kontrolü mümkün olan etkendir. Sonuç olarak, birtakım ilişkiler ortaya çıkarıldı. Bu ilişkilerin daha net bir şekilde ortaya konulabilmesi için ileri çalışmalar yapılması ve bu risk faktörlerin YBMD gelişimindeki etkinliğinin bu hastalarının uzun süreli takipler ile ortaya çıkarılması gerektiği kanısındayız.
Age related macular degeneration (AMD) is one of the most common causes of blindness in people over 55 years of age in developed countries. Although its natural history was described, the pathogenesis is still exactly unknown. At the present, there is no medical intervention that prevents the incidence or progression of AMD. For this reason, identification of risk factors may lead to preventive measures the development of late stages of AMD associated with severe visual loss. The purpose of this study was to determine the risk factors for AMD and its subtypes. In our study, hypertension and smoking were statistically significant in AMD cases compared to control group (p<0.05). 50% of the AMD cases and 26% of the control group were smokers. In logistic regression analysis, odds ratio was 3.07 for smoking. There was no statistically significant difference between atrophic and exudative AMD for smoking (p>0.05). 52% of the AMD cases and 24% of the control group were found to be systemic arterial hypertension. With logistic regression analysis, Odds ratio was 3.33 for hypertension. Regarding to the presence or absence of hypertension, there was no significant difference between atrophic and exudative types of AMD (p>0.05). There was no significant relationship between AMD and risk factors such as iris colour, refractive error, cataract and cataract surgery, body mass index, DM, total cholesterol, HDL and LDL cholesterol (p>0.05). Our findings for smoking and hypertension, which have been noted in previous studies, suggest that two important public health problems, the avoidance of smoking and control of hypertension, may reduce the risk of developing AMD. Especially smoking because it was the unique identified modifiable risk factor. In conclusion, relationships between data were determined. In order to clearity these relationships, the further investigations are needed and the impact of these risk factors on the evolution of AMD must be studied by a long term follow up of these patients.

Göz hastalıkları, Makula dejenerasyonu

Tekin, H. (2002). Yaşa bağlı maküla dejenerasyonunda risk faktörleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon