Jelatin ile Modifiye Edilmiş Gümüş Nanopartiküllerin Antibakteriyel Etkinliğinin ve Uçucu Yağlar ile Sinerjisinin Araştırılması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Son yıllarda nanoteknoloji insan toplumunun vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Çok sayıda potansiyel mühendislik ürünü nanomalzeme arasında, gümüş nanopartiküller (AgNP'ler) genellikle antimkrobiyal özellikleri sayesinde birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle, AgNP’ler toprak gibi çevresel alanlara doğrudan veya dolaylı olarak mikroorganizmalara etki edebilmektedir. Bu çalışmada jelatin aracılı gümüş nanopartiküller (Gel-AgNP) sentezlendi. Sentezlenen Gel AgNP'lerin karakterizasyonu, UV-vis spektroskopisi, FT-IR, XRD, TEM, DLS ve zeta potansiyel analizleri yoluyla gerçekleştirildi. Nanopartiküllerin, uçucu yağların ve bunların kombinasyonlarının antibakteriyel aktiviteleri hem Gam-pozitif hem de Gram-negatif suşlara karşı agar difüzyon testi kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca, tüm örnekler farklı konsatrasyonlarda toprağa uygulanarak toprak özellikleri, toprak solunumu ve toprak ekzoenzimleri (dehidrojenaz ve alkalen fosfataz) açısından analiz edildi. Çalışma sonucunda, TEM görüntüleri ile sentezlenen AgNP'lerin küresel şekilli olduğu ve iyi bir homojen dağılım gösterdiği ortaya çıkarıldı. Zeta analizleri ile nanopartiküllerin pozitif yüklü olduğu belirlendi. AgNP’lerin en fazla antibakteriyel aktiviteyi Staphylococcus aureus bakterisine karşı gösterdiği gözlemlendi. Genel olarak sonuçlar, AgNP'lerin hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif suşlar için antibakteriyel aktivitelerinin uçucu yağlar ile kombinasyonlarında artabileceğini gösterdi. Ayrıca, AgNP'lerin ve uçucu yağların topraktaki her iki ekzoenzim aktivitelerinde özellikle daha yüksek maruz kalma süreleri ve konsantrasyonlarda düşüşe yol açtığı sonucuna varıldı. Sonuç olarak, jelatinin gümüş nanopartikül sentezinde hem indirgeyici hem de stabilize edici ajan olarak rol aldığı bulundu. Özellikle nanopartiküller ile uçucu yağ kombinasyonlarının gümüş nanopartiküllerin mikroorganizmalarla etkileşimde farklılık ortaya çıkardığı değerlendirildi. Tüm bu sonuçlar gümüş nanopartiküllerin farklı alanlarda kullanımında yeni stratejilerin gelişmesine katkıda bulunması beklenmektedir.
Nanotechnology has become an indispensable part of humanity in recent years. Among the many potential engineered nanomaterials, silver nanoparticles (AgNPs) are widely used in many fields due to their antimicrobial properties. AgNPs in particular can affect microorganisms directly or indirectly on environmental surfaces such as soils. In this study, gelatin-mediated silver nanoparticles (Gel-AgNP) were synthesized. The synthesized Gel-AgNPs were characterized by UV-Vis spectroscopy, FT-IR, XRD, TEM, DLS and zeta potential analysis. The antibacterial effect of nanoparticles, essential oils and their combinations was evaluated using the agar diffusion test against Gam-positive and Gram-negative strains. In addition, all samples were applied to the soil at different concentrations and analyzed for soil properties, soil respiration and soil exoenzymes (dehydrogenase and alkaline phosphatase). As a result of the study, TEM images showed that the synthesized AgNPs were spherical in shape and had good homogeneous distribution. Using zeta analysis, it was determined that the nanoparticles were positively charged. It was observed that AgNPs showed the most potent antibacterial activity against Staphylococcus aureus bacteria. Overall, the results showed that the antibacterial activities of AgNPs can be enhanced for both gram-positive and gram-negative strains in combination with essential oils. Furthermore, it was concluded that AgNPs and essential oils caused a decrease in both exoenzyme activities in soil, especially at higher exposure times and concentrations. As a result, it was found that gelatin plays role as both a reducing agent and a stabilizing agent in the synthesis of silver nanoparticles. In particular, it was evaluated that the combination of nanoparticles and essential oil led to different results in the interaction of silver nanoparticles with microorganisms. All these results will contribute to the development of new strategies for using silver nanoparticles in different fields.

Antibacterial activity, Silver nanoparticles, Gelatin, Soil enzymes, Soil respiration, Essential oil, Synergistic, Antibakteriyel aktivite, Gümüş nanopartiküller, Jelatin, Toprak enzimleri, Toprak solunumu, Uçucu yağ, Sinerjistik

Esirgenler, B. (2022). Jelatin ile modifiye edilmiş gümüş nanopartiküllerin antibakteriyel etkinliğinin ve uçucu yağlar ile sinerjisinin araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoteknoloji Anabilim Dalı, Konya.