Mast hücrelerinin iltihap ve tümörlerle olan ilişkileri

Küçük Resim Yok

1990

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Mast hücrelerinin iltihap ve tümörlerle olan iliş kilerini incelemek amacıyla histopatolojik bir araştırma yapıldı. Mast hücresi ve özellikleri, akut ve kronik ilti haplar, selim ve habis tümörlerle ilgileri hakkında bilgi verildi. 1987-1989 yılları arasında Selçuk üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı Laboratuvarına gönde rilen 200 vakaya ait biyopsi materyali kullanıldı. Materyaller Hematoksilen-Eozin ile boyanarak, akut apandisit, kronik kolesistit, uterus kaynaklı leiomyom, derinin bazal hücreli karsinomuna ait 40' ar vaka, deney grubu, normal apandiks, safra kesesi, myometrium ve deriye ait 10 ar vaka kontrol grubu olarak ayırıldı.Toluidin ma visi ile boyanarak, bir immersiyon objektifi sahasına düşen mast hücre sayısı ortalamaları bulunup değerlen dirildi. Kontrol grubu olarak seçilen normal dokular ile, deney grubu olarak seçilen dokularda mast hücresi sayısı karşılaştırıldığında, mast hücresi sayısının akut apandi sitlerde azaldığı, kronik kolesistitlerde arttığı, leiom yomlarda azaldığı, bazal hücreli karsinomlarda arttığı tespit edildi. Bu bulgular değerlendirildiğinde mast hücrelerinin iltihap ve tümörlerde rolleri olduğu, akut iltihaplarda, sayılarının azaldığı, kronik iltihaplarda arttığı,48 tümörlerde ise, tümörün kendi özellikleri ile ilişkili o larak, bazı tümörlerde az, bazı tümörlerde ise çok sayıda bulundukları sonucuna varıldı.

Mast hücreleri, Mast cells, Neoplazmlar, Neoplasms, İnflamasyon, Inflammation

Vural, Ö. (1990). Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon