Uydunun ana sistemlerinden olan güç sistemi uydu için gerekli enerjiyi sağlamaktadır. Güç sisteminde en çok kullanılan enerji kaynağı ise güneş hücreleridir. En yüksek performansa sahip güneş hücrelerinin üçüncü nesil çok eklemli güneş hücreleri olduğubilinmektedir. Güneş hücrelerinin performanslarının artırılmasında kullanılan çeşitli yöntemlerden birisi de Mikro Lens Dizileri-MLA ile yansıma önleyici yüzey kaplamalarıdır. Uydu teknolojilerinde gerekli enerjinin yüksek verimde elde edilmesi ve ilgili kaynağın düşük kütlede olması beklenmektedir. Uzay ortamı radyasyon, atomik oksijen ve ısıl döngü gibi birbirinden farklı pek çok etkeni içermektedir. Yapılan araştırmalar güneş hücresinin performanslarının geliştirilmesinde kullanılan ışığı soğurmaetkinliğinin artırıldığı MLA kaplamalarda, hücre ısısının artmadığını ve bunların hücreye yok denecek kadar az ağırlık getirdiğini göstermektedir. Ancak güneş hücrelerinin MLA ile kaplanması üzerine yapılan az sayıdaki çalışmanın uzay uygulamalarına yönelik olmadığı da tespit edilmiştir.
The power system, one of the main systems of satellite, provides energy required for the satellite. Solar cells are also the mostused energy source in the power system. The third generation multi-junction solar cells are known as the ones with highest performance. One of the methods to increase the performance of the solar cells is anti-reflective surface coatings with the MicroLens Array-MLA. It's expected that satellite technologies has high power efficiency and low mass. The space environment hasmany effects like atomic oxygen, radiation and thermal cycles. Researches for increasing the solar cells performance shows that MLA coated solar cell has increased light absorption performance and less cell heating with very low additional mass. However,it is established that few studies on MLA coatings of solar cells are not applicable on space platforms. In this study, the processof development of MLA which is convenient to space power systems is investigated in a methodological way.In this context, a method which is developed based on MLA coatings of multi-junction solar cells for satellite power systems is presented.

Güneş hücreleri, Mikro lens dizileri, Uzay kalifiye, Uydu güç sistemleri, MLA, Solar cells, Microlens arrays, Space qualified, Satellite power systems

Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Keser, Ö. F., İdare, B., Yenisoy, A. (2017). Uydu güç sistemlerindeki güneş hücrelerine yönelik uzay kalifiye mikro lens dizilerinin geliştirilmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21, 4, 627-635.