Fenestrasyon Tipi Periodontal Defektlerin Tespitinde Farklı Voksel Çözünürlüklerinin Etkisinin Değerlendirilmesi: İn Vitro Çalışma

Amaç: Periodontal defektlerin saptanmasında konik ışınlı bilgisayarlı tomografinin (KIBT)tanısal doğruluğu ve iki farklı voksel çözünürlüğünün in vitro periodontal defektlerin saptanmasına etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Necmettin Erbakan Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı bünyesinde yer alan 10 kuru kafanın alveolar kemik bölgelerinde yer alan fenestrasyon tipi defekt varlığı incelenmiştir. Daha sonra kuru kafalardan 0,160 mm ile 0,250 mm voksel çözünürlükteiki farklı KIBT taraması elde edilmiştir. Kuru kafalar üzerinden elde edilen verilerle iki farklı voksel çözünürlüğündeki KIBT taramalarından elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Analiz sonucuna göre fenestrasyon tipi defektlerin saptanmasında KIBT’ninher iki voksel çözünürlüğünde de yüzde 100’e yakın duyarlılığa sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç: KIBT taramalarında kullanılan ışınlama parametreleri hastanın alacağı radyasyon dozu ve tarama zamanını etkileyeceğinden, çalışmamızda elde ettiğimiz veriler ışığında yapacağımız taramalarda öncelikli olarak voksel boyutunu baz almak yerine radyasyon dozunu azaltmak için olabildiğince küçük görüntüleme alanı seçimi yapılması önerilmektedir.
Objective: The aim of this study was to evaluate the diagnostic accuracy of cone beamcomputed tomography (CBCT) and the effect of two different voxel resolutions on the detection ofin vitro periodontal defects. Material and Methods: The fenestration type defects located in thealveolar bone regions of 10 dry skulls which provided in The Department of Anatomy of NecmettinErbakan University were investigated. Then, two different CBCT scans were obtained from thedry skulls in the resolution of 0.160 mm and 0.250 mm. The data obtained from the CBCT scans attwo different voxel resolutions given through the dry skulls were statistically compared. Results: Accordingto the results of analysis, it was determined that CBCT has sensitivity close to 100% in bothvoxel resolutions in detection of fenestration type defects. Conclusion: Since the irradiation parametersused in CBCT scans affect the patient's radiation dose and screening duration, it is recommendedto use the smallest possible field of view firstly to reduce the radiation dose, rather thanvoxel size.

KIBT, Voksel, Periodontal defekt, Fenestrasyon, Voxel, Periodontal defect, Fenestration

Türkiye Klinikleri Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi

Çetmili, H., Taşsöker, M, Özcan Şener, S. (2018). Fenestrasyon tipi periodontal defektlerin tespitinde farklı voksel çözünürlüklerinin etkisinin değerlendirilmesi: In vitro çalışma. Türkiye Klinikleri Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, 24, 3, 157-162.