Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

"Konya Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi'ndeki Osmanlı Dönemi Duvar Çinileri" başlıklı çalışmamızda, 15. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında İznik ve Kütahya'da üretilmiş ve satın alma yolu ile müzeye getirilmiş 150 adet çini karo ve panolardan, 59 adet eser ele alınmıştır. Bu çalışma ile sözü edilen eserlerin tüm yönleriyle incelenmesi ve gelişim süreçlerinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Eserler arasında bir bütünün parçaları olan karolar dışında farklı boyutlarda, tek olarak üretilmiş olan panolarda vardır. Bu eserler; malzeme, yapım tekniği, süsleme tekniği, form, renk, motif ve kompozisyon açısından ayrıntılarıyla ele alındığında, üretildiği döneme ait İznik ve Kütahya çinilerinin üslup özelliklerini yansıtmaktadır.
In our study titled "Ottoman Period Wall Tiles in Konya Karatay Madrasah Tile Works Museum", 59 works out of 150 ceramic tiles and panels produced in Iznik and Kütahya between the 16th and 20th centuries and transferred to the museum by purchasing are discussed. . With this study, it is intended to examine all aspects of the mentioned works and to reveal their development processes. These works are; When considered in detail in terms of material, construction technique, decoration technique, form, color, motif and composition, it reflects the stylistic features of the Kütahya tiles of the period in which they were produced.

Çini, Osmanlı, Konya Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi, Tile, Ottoman, Konya Karatay Madrasah Tile Works Museum

Gürbüz, T. (2023). Konya Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesinde bulunan Osmanlı dönemi duvar çinileri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Konya.