Tercüman-ı Hakikat Gazetesi’ne Göre Rusya’nın Kafkasya Politikası

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Rusya Kafkasya’yı işgal ettikten sonra bölgeyi asimile etmek ve Ruslaştırmak üzerine bir politika izlemiştir. Kafkas halkları ise Rusya’nın baskısı yüzünden Çarlık rejimini hiçbir zaman kabullenememiştir. Uzun müddet siyasi bir hareket icra edemeyen Kafkas halkları, 1905 Rus Devrimi ile siyasi olarak da örgütlenmek gerektiğinin farkına varmış ve 1917 Bolşevik Devrimi ile aradıkları fırsata kavuşmuşlardır. Bolşevik İhtilali sonrası Kafkasya bölgesinde dört ayrı devlet kurulmuş fakat Sovyet Rusya Kafkasya bölgesinden asla vazgeçmemiştir. 1920 yılından itibaren tüm Kafkasya’yı tekrar hâkimiyeti altına almış ve bu devletleri Sovyetler’e bağlamıştır. Bu çalışmamızda Rusya’nın Kafkaslarda nasıl bir politika izlediği Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yer alan haberler ışığında incelenmiştir. Rusların Kafkasya’yı asimile etmeye çalıştığı, Kafkasya’da müstakil devletlerin kurulduğu ve tekrar Sovyetleştirildiği dönemde yayın hayatında olması yönüyle gazete önemli bir kaynak teşkil etmektedir.
After Russia occupied the Caucasus, it followed a policy aimed at assimilation and Russification of the region. Caucasian peoples, on the other hand, could never accept the Tsarist regime due to the pressure of Russia. The Caucasian peoples, who could not carry out a political movement for a long time, realized that they needed to organize politically with the 1905 Russian Revolution, and they got the opportunity they were looking for with the 1917 Bolshevik Revolution. After the Bolshevik Revolution, four different states were established in the Caucasus region, but Soviet Russia never gave up on the Caucasus region. Since 1920, Soviet Russia took the entire Caucasus under its dominance again and connected these states to the Soviets. In this study, the policy followed by Russia in the Caucasus was examined in the light of the newspaper “Tercüman-ı Hakikat”. The newspaper is an important source in terms of being in the publishing life during the period when the Russians tried to assimilate the Caucasus, when independent states were established in the Caucasus and when it was Sovietized again.

Doktora Tezi

Kafkasya, Tercüman-ı Hakikat, Ruslaştırmak, Asimile etmek, Caucasus, Translation of the truth, Russification, Assimilation

Arslan Bilgin, F. (2022). Tercüman-ı Hakikat Gazetesi’ ne göre Rusya’nın Kafkasya politikası. (Yayınlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Ana Bilim Dalı, Konya.