Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Amaç: Bedensel belirti bozukluğu psikiyatri dışındaki kliniklere başvuru oranı oldukça sıktır. Bu nedenle diğer branşlar tarafından da ayırıcı tanıda akılda tutulması önem teşkil etmektedir. Bedensel belirtileri olan hastalarda D tipi kişilik özellikleri sık görülmektedir. Çalışmamızın amacı fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine başvuran fibromiyalji tanılı hastalarda bedensel belirti bozukluğu sıklığı ve D tipi kişilik özelliği ile birlikteliğini tespit etmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik tedavi ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran 18-65 yaş aralığında 250 hastaya sosyodemografik veri formu, bedensel belirti bozukluğu şiddet ölçeği ,hasta sağlık anketi -15 (PHQ-15), Bedensel duyumları abartma ölçeği (SSAS), D tipi kişilik ölçeği ve hastane anksiyete ve depresyon (HADS) ölçekleri uygulanmıştır. Hastalara araştırmacı tarafından SCID/CV (Structured Clinical Interview for DSM-5/Clinical version) kapsamında psikiyatrik görüşme yapılarak ve DSM-V tanı kriterine göre Bedensel Belirti Bozukluğu tanısı konmuştur. Bulgular: Fizik tedavi ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran hastalarda Bedensel belirti bozukluğu yaygınlığı %26,8 olarak bulunmuştur. Tüm hastalarda D tipi kişilik özelliği sıklığı %33 olarak bulunmuştur. Bedensel belirti bozukluğu olanlarda D tipi kişilik özelliği birlikteliği %49,3 olarak tespit edilmiştir. Bedensel belirti bozukluğu olan grup ile olmayan grup arasında sosyodemografik veriler açısından istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiş olup, BBB olan grupta PHQ-15, SSAS, HADS, D tipi kişilik ölçek skorları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda Fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine başvuran hastalarda Bedensel belirti bozukluğu sıklığı genel popülasyona oranla yüksek olduğu, D tipi kişilik ile özellikleri ile birlikteliğinin de daha sık olduğu tespit edildi. Fibromiyalji hastalarında bedensel belirti bozukluğunun akılda tutulması hastalığın tedavi ve prognozu açısından önemlidir. Bulgularımızın desteklenmesi için geniş örneklem çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Objective: The rate of admission to clinics other than psychiatry for somatic symptom disorder is quite common. For this reason, it is important to keep in mind in the differential diagnosis by other branches. Type D personality traits are common in patients with physical symptoms The aim of our study is to determine the frequency of somatic symptom disorder and its association with type D personality traits in patients with fibromyalgia who applied to the physical therapy and rehabilitation outpatient clinic. Method: In this study, to 250 patients between the ages of 18-65 to Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital and Beyhekim Training and Research Hospital physical therapy and rehabilitation Socio-demographic data form, Patient Health Questionnaire-15 (PHQ-15), Somatosensory Amplification Scale (SSAS), Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD), Type D Personality Scale, Somatic Symptom Scale will be applied.The patients were diagnosed with Somatic Symptom Disorder according to the DSMV diagnostic criteria by conducting a psychiatric interview within the scope of SCID/CV (Structured Clinical Interview for DSM-5/Clinical version) by the researcher. Results: The prevalence of somatic symptom disorder was found to be 26.8% in patients who applied to the physical therapy and rehabilitation outpatient clinic. The frequency of D type personality traits was found to be 33% in patients. The frequency of type D personality traits in patients with somatic symptom disorder was found to be 49.3%. There was no statistically significant difference in terms of sociodemographic data between the group with somatic symptom disorder and the group without. PHQ-15, SSAS, HADS, D type personality scale scores were found to be significantly higher in the group with somatic symptom disorder. Conclusion: In our study, it was determined that the frequency of somatic symptom disorder was higher in patients who applied to the Physiotherapy and Rehabilitation outpatient clinic compared to the general population, and its association with type D personality and characteristics was more frequent. Keeping the symptom disorder in mind in fibromyalgia patients is important for its treatment and prognosis. Large sample studies are needed to support our findings.

Bedensel belirti bozukluğu, Fibromiyalji, D tipi kişilik özelliği, Klinik özellikler, Somatic Symptom Disorder, fibromyalgia, Type d personality, Clinical features

Yalvaç, T. (2023). Fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine başvuran fibromiyalji tanılı hastalarda bedensel belirti bozukluğu sıklığı ve D tipi kişilik özelliği ile birlikteliği. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon