Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada çoğunluğunu masa başında, bilgisayarlı ofislerde çalışanların oluşturduğu Meram Toplum Sağlığı Merkezi'nin ofis ergonomisine uygunluğunu ve çalışanlarda görülen bazı sağlık yakınmalarını tespit etmek, ardından yapılacak ergonomi girişimi ile çalışanların sağlık yakınmalarını azaltmak amaçlanmıştır. Yöntem: Konya ili Meram Toplum Sağlığı Merkezi'nde 1 Nisan – 1 Eylül 2017 tarihleri arasında yapılan müdahale tipindeki bu araştırmada, örnekleme yöntemi kullanılmayıp evrenin tamamına ulaşmak hedeflendi. Çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 80 çalışana, yapılan ergonomi girişimi öncesi ve sonrasında yüz yüze görüşme yöntemiyle anket uygulanarak sağlık yakınmaları tespit edildi. Ayrıca katılımcılar ve çalışma ortamı ergonomik açıdan değerlendirildi. Verilerin analizleri bilgisayar ortamında IBM SPSS 23.0 programında yapıldı. Bulgular: Katılımcıların ortalama 8,1 yıldır masa başında bilgisayar kullanarak çalıştığı ve günlük ortalama bilgisayar kullanma süresinin 5,1 saat olduğu tespit edildi. Yapılan ergonomi girişimi sonucunda katılımcıların çalışma postüründe ve ekipman doğru kullanımında iyileşme olduğu, bunun sonucu olarak da kas iskelet sistemi ve göz yakınması olan katılımcı oranlarında anlamlı bir azalma olduğu saptandı. Çalışanların kullandıkları masa ve sandalyelerin tamamına yakınının ergonomiye uygun olduğu; ancak odaların büyük çoğunluğunda sıcaklık-nem düzeyinin uygun olmayan aralıkta, havalandırma ve aydınlatmanın ise yetersiz düzeyde olduğu tespit edildi. Sonuç: Uygulanan girişim programı ile çalışanların ergonomi bilincinin arttığı ve sağlık yakınmalarının genel olarak azaldığı saptandı.
In this study, it was aimed to determine the some health complaints seen in employees and conformity of Meram Community Health Center to office ergonomics. It is also aimed to reduce health complaints of employees with ergonomic intervention. Method: This study is an intervention type research conducted between 1 April - 1 September 2017 in Meram Community Health Center in Konya. Sampling method was not used in the study and it was aimed to reach the whole of the universe. 80 employees who agreed to participate in the study before and after the ergonomic intervention, were administered a face-to-face interview. So, health complaints were detected. Besides, participants and the working environment were evaluated in terms of ergonomics. Analyzes of the data were studied in the IBM SPSS 23.0 program on the computer. Results: Participants were working on a desktop computer for an average of 8.1 years and the average daily computer use time was found to be 5.1 hours. As a result of the ergonomic intervention it was determined that the participants improved on the working posture and the correct use of the equipment. There was also a significant decrease in the percentage of participants with musculoskeletal system and eye complaints. The tables and chairs used by the employees are all close to ergonomics; but in the vast majority of rooms it was determined that the temperature-humidity level was in the inappropriate range and the ventilation and illumination were inadequate. Conclusion: Ergonomic intervention have led to an increase in the awareness of the ergonomics of employees and a general decline in health complaints.

Ergonomi, Ergonomics, Meslek hastalıkları, Occupational diseases, Sağlık araştırmaları, Health surveys

Tunçez, İ. H. (2017). Bir toplum sağlığı merkezi masa başı çalışma ofislerinin ergonomik açıdan değerlendirilmesi ve çalışanların sağlık yakınmalarına ergonomi girişiminin etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon