Bruxism’i olan hastalarda styloid process uzunluğunun değerlendirilmesi

Amaç: Styloid Process 20 ila 30 mm arası bir uzunlukta, temporal kemikte lokalize ve stylomastoid kemiğin önünde yer alan bir kemik uzantısıdır. Uzamış Styloid Process, Eagle Sendromu olarak adlandırılır ve genel olarak baş ve boyun bölgesinde ağrı semptomu olarak görülür. Materyal ve Metod: Bu çalışma, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi' nde bruxism tanısı konulan 50 hastanın ve kontrol grubu olarakta yine 50 hastanın panoromik radyografilerinin retrospektif olarak incelenmesiyle yapılmıştır. Bu hastaların 88'i kadın ve 12 si erkek olup, 11-60 yaşları arasındadır. Röntgen üzerinde Styloid Process uzunluğu diş hekimliği fakültesinde kullanılan otomasyon proğramının (Turcasoft software) ölçüm çubuğu ile tecrübeli bir diş hekimi tarafından yapılmıştır. Styloid Process uzunluk ölçümü, SP uç noktası ile tympanic kemik arasında yapılmıştır. Bulgular: Yapılan istatistik analizi sonucunda, bruksizmli hastalar ile kontrol grubu arasında istatistiki olarak anlamlı bir sonuç bulunmuştur (P0,05). Sonuç: Bruxism hastalarda Styloid Process'in uzamasına sebep olabileceği, buna da bağlı olarak Eagle Sendromunun gelişmesine neden olabileceği görülmüştür.
Aim: Styloid Process is a bone udvidelse that between 20 to 30 mm localized on the temporal bone, in front of to stylomastoid bone. Extended Styloid Process named as Eagle Syndrome and generally observed as a pain on head and neck. Material and Methods: This study is carried out on diagnosed 50 bruxism patients and also 50 control group patients with examining panoromic radiographs retrospectively in Necmettin Erbakan University, Dentistry Faculty. 88 of these patients was female, 12 as for male and between 11-60 ages. Results: There is statistical significance differences between bruxism patients and control group (P0,05) Conclusion: Bruxism induce the extend styloid process, therefore it is understood that it can be bring about the eagle syndrome.

Bruxism, Eagle sendrom, Styloid process

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Tunçdemir, A. R., Büyükerkmen, E. B., Akın, C., Çelebi, H. (2017). Bruxism’i olan hastalarda styloid process uzunluğunun değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 27, 1, 39-42.