Total diz protezi uygulamalarımızın orta dönem sonuçları

Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Diz ekleminde osteoartrit, romatoid artrit, osteonekroz, postravmatik artritlerin sonucu meydana gelen ağn, deformite ve hareket kısıtlılığı olduğunda total diz protezi yaygın kullanılan bir tedavi metodudur. Son 30 yılda diz protezlerinin biomekaniği daha iyi anlaşılmış, cerrahi teknikler geliştirilmiş, ortaya çıkan problemlere uygun çözümler getirilmiştir. Bunların sonucu diz protezleri anatomiye daha uygun ve normal diz hareketlerini taklit eder hale gelmiştir. Bu gelişmelerle yaygın olarak kullanılan diz protezlerinde çok iyi sonuçlara ulaşılmıştır. Bu çalışmada Ekim 1991 ile Kasım 1997 arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde, iki farklı tip total diz protezi uygulanan 43 hastanın 47 dizine ait sonuçlar sunulmuştur. Hastaların büyük çoğunluğunun etyolojisi osteoartrit olup, ayrıca romatoid artrit ve postravmatik artrit nedeniyle de protez uygulaması yapılmıştır. Hastaların 13'ü erkek 30'u kadın idi. Yaşlan 43 - 73 arası, ortalama 67 yaş idi. Ameliyat öncesi ortalama 53 olan diz puanı ameliyat sonrası ve takiplerinde 89'a yükselmiştir. Ortalama hareket genişliği kazancı 21° olmuştur. Ortalama takip süremiz 47 ay (24 - 86 ay) "dır. 5 hastamızda geç derin enfeksiyon, 2 hastamızda patella kırığı, 2 hastada patellafemoral ağrı tespit edildi. Çok iyi ve iyi sonuçlarımız % 87,3 bulunmuştur. îlk uygulamalarımızda görülen komplikasyonlarımızın zaman içerisinde g örülmemesi ileriye güvenle bakmamıza neden olmuştur.

Diz eklemi, Knee joint, Diz protezi, Knee prosthesis

Şarlak, A. (2000). Total diz protezi uygulamalarımızın orta dönem sonuçları. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon