Prolonged Harvest Time on Amniotic Cell Culture: Is it Offer Important in Prediction of Fetuses with Trisomies?

OBJECTIVE: In this study, it was objected to investigate the difference in harvest time of amniotic fluids obtained at amniocentesis of normal and trisomic fetuses. STUDY DESIGN: 113 samples of amniotic fluid were obtained at amniocentesis procedures carried out for several indications at Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine, Obstetrics and Gynecology Department between August 2010 to August 2011. Harvest time on amniotic cell culture was both evaluated and compared in 100 samples with normal genetic results and 13 samples with trisomy results. RESULTS: There were no statistically significant differences between normal and trisomic groups regarding age, gravidity, parity, and gestational week at amniocentesis (p>0.05). Mean harvest time in cultures of amniotic fluids obtained from genetically normal fetuses was 15.84±2.12 days (12-22 days), whereas it was 15.80± 2.47 days (13-20 days) in cultures of amniotic fluids obtained from trisomic gestations. There was no statistically significant difference between groups regarding intervals to harvest. CONCLUSION: In this study, initial hypothesis was that there may be a possible association of prolonged harvest time with trisomic chromosomal aberrations. Our results concluded that harvest time does not differ between normal and trisomic amniotic fluid cultures.
AMAÇ: Bu çalışmada, normal ve trisomik fetuslardan alınan amniotic sıvılarda harvest zamanları arasındaki farklılığı araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde Ağustos 2010- Ağustos 2011 tarihleri çeşitli endikasyonlar ile gerçekleştirilen amniosentez işlemlerinden toplam 113 amnion sıvı örneği alındı. 13 trisomik fetusa ve 100 normal fetusa ait amnion hücre kültürlerinde harvest zamanları kar şı laş tırıldı. BULGULAR: Trisomik hasta grubu ve normal kontrol grubu arasında yaş, gravidite, parite ve amniosentez esnasındaki gestasyonel yaş açısından istatistiki olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Genetik olarak normal olan fetuslardan alınan amnion hücre kültürlerinde ortalama harvest zamanı 15.84±2.12 gün (12-22 gün), trisomik fetuslara ait amnion hücre kültürlerinde ise 15.80±2.47 gün (13-20 gün) idi. Her iki grup arasında harvest zamanları açısından istatistiki olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi. SONUÇ: Bu çalışmada, başlangıç hipotezi trisomik fetuslara ait amnion hücre kültürlerinde harvest zamanının uzayabileceği yönünde idi. Sonuçlarımız normal fetuslara ait hücre kültürleri ile trisomik fetuslara ait amnion hücre kültürlerinde harvest zamanının farklılık göstermediğini desteklemektedir.

Amniocentesis, Harvest time, Culture, Trisomy, Amniosentez, Harvest zamanı, Trizomi

GORM:Gynecology Obstetrics & Reproductive Medicine

Karataylı, R., Gezginç, K., Zamanı, A. G., Yıldırım, M. Y., Gök, D., Acar, A. (2012). Prolonged harvest time on amniotic cell culture: Is it offer important in prediction of fetuses with trisomies?. GORM:Gynecology Obstetrics & Reproductive Medicine, 18, 2, 5-7.