2006

Yazarlar

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

KVH bulgusu olmayan 39 HD ve 39 PD hastasında vasküler ve valvülerkalsifikasyon ile fetuin-A ili kisini ortaya koymayı amaçladık.Materyel ve Metod: Çalı maya klini imizde takip edilmekte olan SDBY tanısı almıklinik ve EKG'de aterosklerotik kalp hastalı ı bulgusu bulunmayan 39 HD ve 39 PDhastası dahil edildi. Hastalarda nutrisyonel parametreleri de erlendirmek için VK veserum albümin düzeyine bakıldı. nflamasyonu de erlendirmek için serum CRP, ferritinve fibrinojen düzeyleri incelendi. Aterosklerozu de erlendirmek için karotis arter intimamedia kalınlı ı (KIMK) ölçüldü ve kalp kapak kalsifikasyonuna bakıldı.. Ayrıcahastalarda kan örnekleriyle e zamanlı olarak alınan numunelerde serum fetuin-A vehomosistein düzeyine bakıldı.Bulgular: PD hastalarında fetuin-A düzeyi ve KIMK de eri yüksek iken homosisteindüzeyi dü üktü. Fetuin-A düzeyi ile diyaliz yeterlili i (KT/V), total kolesterol, LDL vealbumin arasında pozitif korelasyon, fibrinojen, ferritin ve CRP arasında ise negatifkorelasyon tesbit ettik. Fetuin-a düzeyi ile ya arasında da negatif korelasyon tesbit ettikDM'si olan hastalarda olmayanlara göre fetuin-A düzeyi daha dü üktü. MIA sendromununkomponent sayısı arttıkça fetuin-A düzeyinin azalmakta oldu unu tespit ettik.Sonuç olarak: PD hastalarının HD hastalarına göre TG, LDL, fibrinojen ve kalsiyumdüzeylerinin daha yüksek olmasına kar ın KIMK'nın daha ince olmasının bu hastalardakiserum fetuin-A düzeyinin yüksekli i ve homosistein düzeyinin dü üklü ü ileaçıklanabilece ini dü ünmekteyiz. Ancak bu konuda daha büyük serilere vefizyopatolojisinin izahına yönelik daha geni kapsamlı çalı malara ihtiyaç vardır.
We aimed to investigate the relationship between fetuin-A and vascular andvalvular calcification in 39 HD and 30 PD patients without cardiovascular disease.Method: 30 HD and 30 PD patients without cardiovascular clinical andelectrocardiografical atherosclerotic heart disease included in this study. We used BMIand albumin as nutritional markers. Also CRP, ferritin and fibrinogen were used asinflammation markers. To evaluate atherosclerosis we assessed carotid artery intima mediathickness and valvular calcification in all patients. At the same time serum fetuin-A andhomocysteine levels are also evaluated.Results: PD patients had have higher fetuin-A levels and carotid artery intima mediathickness with lower homocysteine levels than HD patients. We determined positivelycorrelation between fetuin-A levels with KT/V, total cholesterol, LDL, albumin, and wedetermined negatively correlation between fetuin-A level with fibrinogen, ferritin , CRPand age. In diabetic patients fetuin-A levels significant lower than non-diabetic patients.Conclusion: The PD patients had high trigliserid, LDL, total cholesterol , fibrinogen andcalcium levels. However carotid artery intima media thickness were lower in PD group.We conclude that can be explained by the high fetuin-A and low homocysteine levels inPD group. Large studies and big series are necessary for understanding thepathophysiology of fetuin-A.

Kronik böbrek yetmezliği, Chronic renal failure, Fetuin-A düzeyi, Fetuin-A level

İnal, A. (2006). Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle HD ve PD tedavisi gören hastalarda Fetuin-A düzeyi ile vasküler ve valvüler kalsifikasyon ilişkisinin araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Konya.