Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Çalışmamızda Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde 1990 -2001 yılları arasında, 12 yıl süresince akciğer karsinomu ön tanısı ile yatırılan 208 olgu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Olguların 177'si ( % 85) erkek, 3 Fi (14.91) kadındır. Yaş ortalaması erkeklerde 55.7 kadınlarda 52.6 olmuştur. Olgular 51-60 ve 61-70 yaş gruplarında yoğunlaşmıştır. Erkek olguların % 86'sının, kadın olguların % 15'inin sigara içtiği saptamıştır. Olguların semptomatolojisinde öksürük sık rastlanan bir semptom olup bunu göğüs ağrısı, balgam ve nefes darlığı izlemektedir. Lezyonların % 52.8 sağ, % 41.8 sol ve % 5.2 oranında bilateral yerleştiği, radyolojik değerlendirmelerinde ise olguların çoğunluğunda periferik ve hiler kitle görünümünün ağırlıklı olduğu bunu atelektazi ve pnömonik infiltrasyonun izlediği görülmüştür. Olguların % 84. Fine cerrahi, % 14.9'una tıbbi tedavi uygulanırken cerrahi tedaviyi; pnömonektomi (%31.4) lobektomi( % 20.59) diyagnostik torakotomi ( % 16.1 ), wedge rezeksiyon (%12.2 ), anterior mediastinostomi ( % 7.4) segmentektomi ( % 3) oluşturmaktadır. Olguların % 76'sında hücre tipi tayini yapılabilmiştir. Skuamöz hücreli karsinom % 39.9, küçük hücreli karsinom % 6.25, adenokarsinom % 9.61, büyük hücreli karsinom % 0.96 ,diğer hücre tipleri % 19.2 şeklindedir. Olguların % 13.7'sinin inoperabl olduğu tesbit edilmiştir. Daha sık olarak erkek olgularda ve 61 yaş üzerinde, operasyon sonrasında % 12.5 oranında komplikasyon izlenirken, mortalite oranı % 6.2 56 bulunmuştur. % 23.5 vakada prognoz değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmamız kliniğimize akciğer karsinoması ön tanısıyla yatırılan hastalar hakkında , retrospektif, tanımlayıcı nitelikte olup, preoperatif dönemde evrelendirmeye yönelik invaziv girişimlerin uygulanması ayrıca bu vakalar için özel bir arşivleme sistemi ile takım çalışmasını içeren takip programı oluşturulması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
In our research, Chest Surgery, Clinic of Medical Faculty of Selçuk University, between the years of 1990-2001, during 12 years, lung carcinoma prediagnosis taken into hospital 208 cases was evaluated as retrospective. 177 ( 85 %) of cases are men, 31 ( 14.91 % ) are women. The age average of men is 55.7, the age average of women is 52,6. The cases became dense in the age groups of 51-60 and 61-70.86 % of man cases and 15 % of woman cases are observed that are smoking cigarettes. At the symptomology of cases coughing is the most often sypmtom, thus followed with chest pain, productive cough and dyspnea. Lesions take place as the proportion of 52.8 % on the right, 41.8 on the left and 5.2% bilateral of the lungs in the radiologic search. It was seen that of most of the cases have periferic and hiler mass apperance is common and thus followed atelectasis and pneumonic in filtration. As 84. 1 % of cases were applied surgical treatment consists of 3 1.4% pneumonectomy, 20.59 % lobectomy, 16.1 % diagnostic torachotomy, 12.2 wedge resection, 7.4 % anterior mediastinostomy and 3 % segmentectomy. Cell type of 76 % cases could have been determined. Those are as squamous cell carcinoma 39.9 %, small cell carcinoma 6.25 %, adenocarcinoma 9,61 %, large cell carcinoma 0.96 % and the other cell typesl9.2 % .It was determined that 13.7 % cases are inoprable. During the operations complications were observed as often men cases and over 61 aged cases and mortality proportion became 6.2 %. In 23.5 %58happening prognose observation was made. Our research about the lung carcinoma prediagnosis patients taken into our clinic is retrospective definitive feature, aiming to stage during the preoperative terra, carrying out invasive attempt, including a team study to form a following programme showed the necessity of a special archival system for these happenings.

akciğer karsinomu, retrospektif değerlendirilme, retrospective evaluation, lung carcinoma

Duran, F. M. (2002). Son 12 yılda akciğer karsinomu ön tanısı ile anabilim dalımıza başvuran olguların retrospektif değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon