PPP Yönteminde AR Yaklaşımının Konum Doğruluğuna Etkisinin Araştırılması

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

GNSS ile konum belirleme uzun yıllardan beri jeodezi ve diğer yer bilimleri gibi pek çok alanda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Yer kabuğu hareketleri, deformasyon izleme, ulusal/uluslararası datumların belirlenmesi gibi pek çok alanda bağıl konum belirleme yöntemi kullanılmaktaydı. IGS’ in hassas yörünge ve saat bilgilerinin kullanıcıların hizmetine sunmasıyla hassas nokta konum belirleme yöntemine ilişkin çalışmalar hız kazanmıştır. Tek bir GNSS alıcısı ile arazi işinin halledilmesi ile kullanıcılar açısından daha ekonomik olması yöntemin avantajları arasındadır. Son yıllarda ise PPP’de tamsayı belirsizliği çözümüne (AR) ilişkin çalışmalar yapılması, gelecek yıllarda yöntemin dezavantajı sayılan yakınsama süresini iyileştirme anlamında olumlu sonuçlar vereceğini göstermektedir. Bu tez çalışmasında PPP’de tamsayı belirsizlik çözümüne izin veren GNSS veri değerlendirme yazılımları incelenmiştir. PPP’de AR yaklaşımının konum doğruluğuna etkisini incelemek için CSRS-PPP web tabanlı yazılımı ile uygulama yapılmıştır. Uygulamada farklı enlem bölgelerine dağılmış 47 tane IGS istasyonuna ait bir aylık veri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre AR yaklaşımının özellikle doğu bileşenindeki konum doğruluğunu iyileştirdiği görülmüştür. Ayrıca AR yaklaşımının troposfer kestiriminde de iyileştirme sağladığı sonucu elde edilmiştir.
GNSS has been widely used for many years in geodesy and other earth sciences. Relative positioning method was used in many areas such as earth crust movements, deformation monitoring, determination of regional or international datums. The Precise Point Positioning (PPP) method has become available with the access of IGS’s precise orbit and clock products. The PPP method is more economical than relative, because single GNSS receiver is enough for the field work. The recent studies on integer ambiguity resolution (AR) of PPP showed that AR improved the convergence time and accuracy. Firstly, PPP with AR GNSS data processing software were examined. The online CSRS-PPP was chosen to investigate the positioning performance of AR approach on PPP method. One monthly data belong to 47 IGS stations distributed in different latitude regions was used. According to the results, it was seen that AR approach improved position accuracy especially in the east component. In addition, it was concluded that AR approach improved the troposphere estimation.

GNSS, IGS, PPP, PPP-AR

Atiz, Ö. F. (2021). PPP yönteminde AR yaklaşımının konum doğruluğuna etkisinin araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.