Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu araştırmanın amacı, tatilini Antalya'da gerçekleştiren yerli turistlerin, kişilik yapıları ve tatil motivasyonlarının tatil tatmini ve destinasyon sadakati üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda literatür taranmış ve araştırma değişkenlerine ilişkin ölçekler belirlenmiştir. Daha önce Türkçe'ye uyarlanmış olan kişilik ve tatil motivasyonu ölçekleri özgün araştırmadaki haliyle araştırmaya dahil edilirken, tatil tatmini ve destinasyon sadakati ölçeklerinin İngilizce'den Türkçe'ye çevirileri yapılmıştır. Pandemi döneminde tatil yapan yerli turistler üzerinde yapılan araştırmada, çevrimiçi anket aracılığıyla toplam 1307 adet veri toplanmıştır. Veriler rassal olarak iki gruba ayrılmış 701 veriden oluşan veri setinde tüm ölçeklere açıklayıcı faktör analizi; 606 veriden oluşan veri setinde tüm ölçeklere doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Araştırma modelini test etmeye yönelik yapılan yapısal eşitlik modellemesinde, kişilik yapısının tatil tatmini üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı ancak destinasyon sadakati üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu; tatil motivasyonunun tatil tatmini üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu ancak destinasyon sadakati üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı; tatil tatmininin destinasyon sadakati üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu; tatil tatmininin kişilik ve destinasyon sadakati arasındaki ilişki ile tatil motivasyonu ve destinasyon sadakati arasındaki ilişkide aracılık etkisinin olduğu bulgulanmıştır. Araştırma bulguları literatürde yer alan çeşitli çalışmalar kapsamında tartışılmış, araştırmacılara ve sektör temsilcilerine, araştırmaya ve sektörde uygulamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
This study aims to reveal the effect of personality structures and travel motivations on the travel satisfaction and destination loyalty of local tourists who spend their vacation in Antalya. For this purpose, the literature was reviewed and scales related to the research variables were determined. Personality and travel motivation scales, previously adapted from English to Turkish, were included in the study as they were in the original research, in constrast, travel satisfaction and destination loyalty scales were translated into Turkish. In the study conducted on local tourists going on holidays during the pandemic period, a total of 1307 data were collected through an online survey. The data were randomly divided into two groups and exploratory factor analysis was applied to all scales in the data set consisting of 701 data, and confirmatory factor analysis was applied to all scales in the data set consisting of 606 data. The research model was tested using structural equation modeling. It was found that personality did not have a significant effect on travel satisfaction but had a significant effect on destination loyalty; travel motivation had a significant effect on travel satisfaction, but did not have a significant effect on destination loyalty; travel satisfaction had a significant effect on destination loyalty.Travel satisfaction mediated the relationship between personality and destination loyalty and the relationship between travel motivation and destination loyalty. The research findings are discussed within the scope of various studies in the literature and recommendations are made to researchers and sector representatives for research and application in the sector.

Doktora Tezi

Kişilik, Tatil Motivasyonu, Tatil Tatmini, Destinasyon Sadakati, Yerli Turist, Personality, Travel Motivation, Travel Satisfaction, Destination Loyalty, Local Tourist

Zafer Kavacık, S. (2023). Yerli turistlerin kişilik yapıları ve tatil motivasyonlarının tatil tatmini ile destinasyon sadakati üzerindeki etkisi: Antalya örneği. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Konya.