Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Çalışmamızın amacı, ejeksiyon fraksiyonu düşük olan kalp yetmezliği hastalarında diyastolik global longitudinal strain rate' in mortalite, rehospitalizasyon ve yatış süresiyle olan ilişkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Hastanemiz kardiyoloji kliniğinde yatan EF ≤ %40 olan ve New York Heart Association sınıf 3 ve 4 semptomları olan 116 hastanın yatışının ilk 24 saatinde klinik, laboratuar ve ekokardiyografik parametrelerine bakıldı. Çalışmaya kalp yetmezliği tanısı olmayan 58 kişi kontrol grubu olarak dahil edildi. Ekokardiyografik ölçümler, doku doppler ve strain rate oranı bakıldı. Standart biyokimyasal ve hematolojik parametrelere ilavaten N-terminal pro-brain natriüretik peptid düzeyine bakıldı. Bulgular: E strain rate ve E/E'SR bir aylık mortalitesi olan hastalarda istatiksel olarak anlamlıydı (p<0.005). Bu parametrelerin hastane içi mortalite ve rehospitalizasyon ile ilişkisi zayıf olup istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.005) Sonuç: Kalp yetmezliği hastalarında E strain rate ve E/E'SR hastalarda prognozu ve mortaliteyi göstermede diğer doku doppler parametrelerine göre üstün bir parametredir.. E/E'SR diğer doku doppler parametrelerine göre üstün olan bir sol ventrikül diyastolik fonksiyon göstergesidir.
The aim of this study was to investigate the relationship between diastolic global longitudinal strain rate and mortality, rehospitalization and length of hospital stay in patients with heart failure and low ejection fraction. Materials and Methods: The clinical, laboratory and echocardiographic parameters of 116 patients with EF≤ 40% in New York Heart Association class 3 and 4 symptoms who our hospitalized in the cardiology clinics were evaluated within the first 24 hours. Fifty eight people without heart failure as control group were included in the study. Echocardiographic measurements, tissue doppler parameters and strain rate were measured. N-terminal pro-brain natriuretic peptide was measured in addition to standard biochemical and hematological parameters . Results: E strain rate and E / E'SR were statistically significant in patients with one month mortality (p <0.005). The relationship of these parameters with in-hospital mortality and rehospitalization is weak and not statistically significant (p> 0.005) Conclusion: It is a superior parameter compared to other tissue doppler parameters to show prognosis and mortality in E strain rate and E / E'SR in patients with heart failure. E / E'SR is a left ventricular diastolic function indicator superior to other tissue doppler parameters.

Kalp yetmezliği, diyastolik strain rate, yatış süresi, rehospitalizasyon, mortalite, Heart failure, diastolic strain rate, length of stay, rehospitalization, mortality

Tatar, S. (2020). Kalp yetmezliği hastalarında diyastolik global longitudinal strain rate mortalite, rehospitalizasyon ve yatış süresi ile ilişkili midir?. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Kardiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon