Ekonomik veriler kullanılarak Türkiye'nin uzun dönem elektrik talebi tahmini

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Elektrik enerjisi giderek küreselleşen ve kaynakların kısıtlanmasıyla Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde elektrik tüketiminin arz-talep dengesini sağlayabilmesi için tüketimin temeline inerek, sosyal ve ekonomik faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durum bize uzun dönem yük tahminin değerlendirilmesiyle uzun vadeli projelerde kullanılmak üzere bir referans verecektir. Böylece uzun dönem yük tahminleri elektrik tüketimlerinin geniş zaman olarak planlanmasına olanak sağlamaktadır. Elektrik tüketiminin önceden bilinerek elektrik enerjisi üretmek imkânsız olduğundan gerçek değere en yakın değerler baz alınmaktadır. Bu değerlerin elde edilmesi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Bu tez çalışmasında Türkiye'nin 2030 yılı elektrik enerjisi tüketimi yapay zekâ yöntemleri ve regresyon analizleriyle 1960-2021 nüfus, elektrik tüketimi, enflasyon, işsizlik, GSYH, büyüme, TÜFE ve dış borç verileri kullanılarak 2022-2030 yılları elektrik tüketimi tahmin edilmiştir.
In developing countries such as Turkey, where electrical energy is increasingly globalized and resources are limited, social and economic factors should be taken into account in order to ensure the supply-demand balance of electricity consumption. This will give us a reference for use in long-term projects by evaluating the long-term load estimation. Thus, long-term load forecasts allow electricity consumption to be planned over a long period of time. Since it is impossible to produce electrical energy by knowing the electricity consumption in advance, the values closest to the real value are taken as a basis. Obtaining these values can be accomplished by different methods. In this thesis, Turkey's electricity consumption in 2030 is estimated by using artificial intelligence methods and regression analysis, and by using 1960-2021 population, electricity consumption, inflation, unemployment, GDP, growth, CPI and foreign debt data for the years 2022-2030.

Elektrik Tüketimi, Elektrik Yük Tahmini, Tahmin Yöntemleri, Yapay Zekâ, Artificial Intelligence, Electricity Consumption, Electric Load Estimation, Prediction Methods

Korkmaz, K. (2023). Ekonomik veriler kullanılarak Türkiye'nin uzun dönem elektrik talebi tahmini. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik ve Elektronik Anabilim Dalı, Konya.