Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Amaç: Bu çalıĢmada Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi‘nde iç ortam hava kalitesi parametrelerini ölçmek ve hastane çalıĢanları ile hasta/hasta yakınlarının iç ortamla ilgili sağlık yakınmalarını tespit etmek amaçlanmıĢtır. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi‘nde 28 ġubat – 22 Mart 2021 tarihleri arasında yapılan kesitsel tipteki bu araĢtırmada, 442 katılımcıya, yüz yüze görüĢme yöntemiyle anket uygulanmıĢtır. Hastane iç ortam hava kalitesi için sıcaklık, bağıl nem, hava akım hızı, aydınlık düzeyi, NO, H2S, SO2, CO, CO2 gaz ölçümleri yapılarak ölçüm sonuçları standartlara göre değerlendirilmiĢtir. Verilerin analizleri bilgisayar ortamında IBM SPSS 27.0 programında yapılmıĢtır. Bulgular: ÇalıĢmada ölçülen hava sıcaklığı ortalaması 22,81±2,03 °C olarak tespit edildi. Ölçümlerin %80,3‗ünün standartlara uygun olduğu belirlendi. ÇalıĢmadaki bağıl nem ölçümlerinin ortancası %20,85 (16,62-29,00) ve tüm ölçümlerin % 22,7‘si standartlara uygundu. Ölçümlerin neredeyse tümünde hava akımı hızının standartlara uygun olmadığı belirlendi. Aydınlatma düzeyi ölçümlerinin %81,0‘ının standartlara uygun olmadığı belirlendi. Ġç ortam partiküler madde düzeyi ölçümü ile tüm ortamların ISO 5 sınıfına ait olduğu tespit edildi. Ġç ortam gaz ölçümleri sonucu hastanede NO, H2S, SO2 gazlarına rastlanmadı. CO gazı hastanenin küçük bir kısmında tespit edildi. CO2 ölçümlerinin neredeyse tamamı standartlara uygundu. Katılımcıların %53,2‘si kadın, %46,8‘i erkekti. Katılımcıların hastane iç ortamı ile ilgili en sık görülen yakınmaları yorgunluk, ortam havasından bunalma, uyku hali olarak tespit edildi. Sonuç: Ġç ortam hava kalitesi parametrelerinden bir kısmının standartlara uymadığı ve buna bağlı katılımcıların sağlık yakınmaları belirlenmiĢtir. Ġç ortam hava kalitesi parametreleri düzenli aralıklarla ölçülmeli ve standartlara uygun olması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Objective: In this study, it was aimed to measure indoor air quality parameters in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital and to determine the health complaints of hospital staff and patients/patient relatives related to the indoor environment. Method: In this cross-sectional study conducted in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital between February 28 - March 22, 2021, a questionnaire was applied to 442 participants by face-to-face interview method. For the indoor air quality of the hospital, temperature, relative humidity, air flow rate, illumination level, NO, H2S, SO2, CO, CO2 gas measurements were made and the measurement results were evaluated according to the standards. Analysis of the data was made in computer environment using IBM SPSS 27.0 program. Results: The average air temperature measured in the study was found to be 22.81 ± 2.03 °C. It was determined that 80.3% of the measurements were in accordance with the standards. The median of the humidity measurements in the study was 20.85% (16.62- 29.00) and 22.7% of all measurements were in compliance with the standards. In almost all of the measurements, it was determined that the air flow velocity did not comply with the standards. It was determined that 81.0% of the lighting level measurements did not comply with the standards. With the indoor particulate matter level measurement, it was seen that all environments belong to ISO 5 class. NO, H2S, SO2 gases were not found in the hospital as a result of indoor gas measurements. CO gas was detected in a small part of the hospital. Almost all of the CO2 measurements were in compliance with the standards. Of all the participants, 53.2% were women and 46.8% were men. The most common complaints of the participants about the internal environment of the hospital were determined as fatigue, exhaustion from the ambient air, and sleepiness. Conclusion: Some of the indoor air quality parameters did not comply with the standards and the health complaints of the participants were determined. Indoor air quality parameters should be measured at regular intervals and necessary arrangements should be made to bring them into compliance with the standards.

İç hava kalitesi, Hastane, İnsan sağlığı, Indoor air quality, hospital, human health

Eren, G. (2021) Bir tıp fakültesi hastanesi iç ortam hava kalitesi ve ortamda bulunanlara etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon