Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Günümüzde teknolojinin hızla gelişim gösterdiği yadsınamaz bir gerçektir. İnsanların çoğu dijital cihazlara sahip olmakla birlikte bu cihazlarda oyun oynayarak da vakit geçirmektedirler. Bu durum da zamanla probleme, oyun bağımlılığına neden olabilmektedir. Bu kapsamda bu çalışmanın amacı Türkiye’de oyun bağımlılığı ile ilgili çalışılmış lisansüstü tezlerin sosyal ağ analizi ve içerik analizi ile incelenmesidir. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi’nden erişime açık olan, oyun bağımlılığı ve/veya game addiction anahtar kelimelerini içeren ve Ocak 2010 ile Ekim 2021 tarihleri arasında yer alan lisansüstü tezler amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Bu kriterlere göre yapılan taramada 162 lisansüstü teze ulaşılmıştır. Bu çalışma nitel araştırma modeliyle yürütülmüş olup doküman taraması ve sistematik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Erişim sağlanan 162 lisansüstü tezde yer alan bazı veriler tez sınıflama formuna işlenmiştir. Bu veriler; çalışmanın başlığı, çalışmanın yazarı, yılı, yapıldığı üniversite, tez türü, yapıldığı enstitü, yapıldığı anabilim dalı, araştırma modeli, araştırma yöntemi, evren/örneklemi, çalışmada ilişkili olarak ele alınan değişkenler, çalışmada elde edilen önemli sonuçlar şeklindedir. Bu verileri sosyal ağ analizi yöntemiyle analiz edebilmek için UCINET programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda lisansüstü tezlerin büyük çoğunluğu yüksek lisans düzeyinde olmakla birlikte 2018 yılından itibaren oyun bağımlılığı ile ilgili lisansüstü tezlerin çalışılma durumu artış göstermiştir. İncelenen lisansüstü tezlerin çoğunluğu sosyal bilimler enstitüleri bünyesinde, psikoloji anabilim dalında, nicel araştırma modeliyle ve ilişkisel tarama yöntemiyle yürütülmüştür. Tezlerin çoğunda araştırma yapılan örneklem grubu 18 yaş ve altındaki grup olarak bulunmuştur. Tezlerin büyük çoğunluğunda erkek katılımcıların oyun bağımlılığının kadın katılımcılardan daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte incelenen tezlerin çoğunluğunda oyun oynama süresinin artmasıyla oyun bağımlılığının da arttığı tespit edilmiştir. Tezlerde en fazla anlamlı ilişki bulunan değişkenler cinsiyet, günlük oyun oynama süresi, yaş, bilgisayar, konsol, mini konsola sahip olma ve oyun türü; en fazla anlamlı ilişki bulunmayan değişkenler ise baba eğitim düzeyi, sınıf düzeyi, ekonomik durum, anne eğitim düzeyi ve kardeş sayısı olarak tespit edilmiştir. Elde edilen SAA sonuçlarının oyun bağımlılığı ile ilgili bundan sonra yapılacak çalışmalara yol göstereceği düşünülmektedir.
It is an undeniable fact that technology is developing rapidly today. Although most of the people have digital devices, they also spend time playing games on these devices. This situation can cause problems and game addiction over time. In this context, the aim of this study is to examine the postgraduate theses on game addiction in Turkey with social network analysis and content analysis. In this context, postgraduate theses, which are accessible from the Higher Education Council Thesis Center, containing the keywords of oyun bağımlılığı and/or game addiction, and between January 2010 and October 2021, were determined by the purposeful sampling method. In the search made according to these criteria, 162 graduate theses were reached. This study was carried out with qualitative research model and document scanning and systematic analysis methods were used. Some data in the 162 postgraduate theses accessed were processed into the thesis classification form. These data are; the title of the study, the author of the study, the year, the university, the type of thesis, the institute, the department, the research model, the research method, the universe/sample, the variables considered in relation to the study, the important results obtained in the study. The UCINET program was used to analyze these data with the social network analysis method. In line with the findings, the majority of postgraduate theses are at the master's level, but since 2018, the number of postgraduate theses on game addiction has increased. The majority of the postgraduate theses examined were carried out in the psychology department, within the social sciences institutes, with the quantitative research model and the relational screening method. The sample group studied in most of the theses was found to be 18 years old and younger. In the majority of theses, it was concluded that male participants' game addiction was higher than female participants. However, in the majority of theses examined, it was determined that the game addiction increased with the increase in the game playing time. The variables with the most significant relationship in the theses were gender, daily game playing time, age, having a computer, console, mini console and type of game; The variables that did not have the most significant relationship were determined as father's education level, class level, economic status, mother's education level and number of siblings. It is thought that the SAA results obtained will guide future studies on game addiction.

Oyun, Bağımlılık, Oyun Bağımlılığı, Sosyal Ağ Analizi, İçerik Analizi, Game, Addiction, Game Addiction, Social Network Analysis, Content Analysis

Akgül, M. (2022). Türkiye’de oyun bağımlılığı ile ilgili yapılmış lisansüstü tezlerin sosyal ağ analizi ile incelenmesi: İçerik analizi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.