Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Alkol bağımlılığında psikolojik ve farmakolojik tedavi seçenekleri bir arada uygulanmaktadır. Farmakolojik ajanlar arasında en güncel olan ilaç ise akamprosattır. İlaçların tedavi edici etkilerinin yanı sıra yan etkilerinin de bilinmesi uygulamada tedavinin başarısı açısından son derece kıymetlidir. Alkol bağımlılığında akamprosat kullanımının sıklıkla sindirim şikayetlerine yol açtığı görülmektedir. Bu nedenle mevcut çalışmada akamprosatın ince bağırsaklar üzerindeki fizyopatolojik etkileri incelenmiştir. Çalışmada Necmettin Erbakan Üniversitesi KONÜDAM Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden temin edilen 32 adet Wistar Albino cinsi dişi sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar; Grup 1 (Kontrol grubu), Grup 2 (Kronik alkol grubu), Grup 3 (Akamprosat grubu) ve Grup 4 (Akamprosat+ alkol+ SF grubu) olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Grup 1'e, 21 gün intragastrik entübasyon ile 10 mg/kg/g serum fizyolojik uygulanmıştır. Grup 2'ye, 21 gün intragastrik entübasyon ile 10 mg/kg/g ethanol ve 10 mg/kg/g serum fizyolojik birleşimi uygulanmıştır. Grup 3'e, 21 gün intragastrik entübasyon ile 200 mg/kg/g akamprosat ve 10 mg/kg/g serum fizyolojik birleşimi uygulanmıştır. Grup 4'e, 21 gün intragastrik entübasyon ile 200 mg/kg/g akamprosat, 10 mg/kg/g ethanol ve 10 mg/kg/g serum fizyolojik birleşimi uygulanmıştır. 21. gün, sıçanların alkol yoksunluk sendromları gözlemlenerek skorlanmıştır. Grup 2 ve Grup 4'ün alkol yoksunluk verileri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). 22.gün, sıçanların ince bağırsak dokuları alınmış ve 2'şer cm'lik kesitler hazırlanarak izole organ banyosuna asılmıştır. Her 15 dakikalık zaman dilimi içerisinde gerçekleşen gerimler kaydedilmiş ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen izole organ banyosu ölçümlerinin analizinde öncelikle tüm grupların gerim verileri, kendi spontan gerim değeriyle kıyaslanarak zaman içerisindeki değişimleri değerlendirilmiştir. Deney gruplarının kontraksiyon verilerinin birbirleriyle kıyaslanması sonucunda ise Grup 2, Grup 3 ve Grup 4'teki verilerin kontrol grubunun verilerine kıyasla anlamlı bir düşüş gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir (p<0.05). Grup 4 ve Grup 2'nin kontraksiyon verilerinin birbiriyle kıyaslanması sonucunda ise Grup 4'ün Grup 2'ye kıyasla anlamlı bir düşüş gerçekleştirdiği tespit edilmiştir (p<0.05). Akamprosatın ince bağırsak düz kas kontraksiyon gerim değerlerini düşürdüğü, ince bağırsak motilitesini azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu etkinin alkolün motilite azaltıcı etkisinden daha güçlü olduğu da anlaşılmıştır. Mevcut verilere dayanarak; akamprosat kullanımı süresince, kişilerin ince bağırsak sağılığının belirli periyotlarla kontrol edilmesinin ve takibinin gerçekleştirilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Akamprosat kullanımının ince bağırsaklarda oluşturabileceği riskler hakkında ise yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Psychological and pharmacological treatment options are applied together in alcohol addiction. The most current drug among pharmacological agents is acamprosate. It is seen that the use of acamprosate in alcohol dependence often leads to digestive complaints. Therefore, in the present study, the physiopathological effects of acamprosate on the small intestines were investigated. 32 Wistar Albino female rats were used in the study. Rats; It was divided into 4 groups as Group 1, Group 2, Group 3 and Group 4. 10 mg/kg saline was administered to Group 1 by intragastric intubation for 21 days. Group 2 was administered a combination of 10 mg/kg ethanol and 10 mg/kg saline with 21 days of intragastric intubation. Group 3 was administered a combination of 200 mg/kg acamprosate and 10 mg/kg saline with intragastric intubation for 21 days. Group 4 was administered a combination of 200 mg/kg acamprosate, 10 mg/kg ethanol and 10 mg/kg saline with 21 days of intragastric intubation. On day 21, the alcohol withdrawal syndromes of the rats were scored by observing them. Alcohol withdrawal data of Group 2 and Group 4 were statistically significant (p<0.05). As a result of the comparison of the contraction data of the experimental groups with each other, it was determined that the data in Group 2, Group 3 and Group 4 had a significant decrease compared to the data of the control group (p<0.05). When the contraction data of Group 4 and Group 2 were compared with each other, it was determined that Group 4 had a significant decrease compared to Group 2 (p<0.05). It has been determined that acamprosate decreases small intestine smooth muscle contraction tension values and decreases small intestine motility. It has also been found that this effect is stronger than the motility-reducing effect of alcohol. Based on the available data; During the use of acamprosate, it is thought that it is important to control and follow-up the small intestine health of people at certain periods. There is a need for new studies on the risks that the use of acamprosate may cause in the small intestines.

Akamprosat, Alkol bağımlılığı, İnce bağırsak kontraksiyonu, İzole organ banyosu, Acamprosate, Alcohol addiction, Isolated organ bath, Small intestine contraction

Küsen, H. (2022). Alkol bağımlısı ratlarda akamprosat kullanımının ince bağırsaklar üzerinde oluşturduğu fizyopatolojik etkilerin izole organ banyosu aracılığıyla değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya.