Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Menopoz, ovaryal foliküler aktivitenin ve menstrüel döngünün kalıcı olarak kesilmesi ile karakterizedir. Östrojen hormonunun az salgılanması yalnızca kadınların günlük hayatını ve iyi hissetme duygusunu bozmakla kalmaz, aynı zamanda onları kalp hastalıklarına ve osteoporoza daha yatkın hale getirir. Postmenopozal dönemde östrojenin ve aynı zamanda bir antioksidan olan D vitamininin konsantrasyonlarının düşmesi, oksidatif strese, lipid peroksidasyonu kaynaklı kardiyovasküler bozukluklar gibi diğer hastalıklara neden olabilir. Bu çalışmada; östrojen eksikliğinin kemik mineral dansitesi, kardiyovasküler hastalıklar ve antioksidan savunma sistemi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Hormon replasman tedavisi almamış 40 postmenopozal bireyden (yaş ortalaması: 50,2 2,3) ve 40 sağlıklı fertil kadından (yaş ortalaması: 32,7 4,1) açlık kan örnekleri alındı. İstatistiki analiz sonucunda, kontrol grubuna kıyasla TOS (p < 0,05), total kolesterol (p < 0,001) and LDL-kolesterol (p < 0,001) düzeyleri anlamlı derecede yüksek; PON-1 (p < 0,001), Arilesteraz (p < 0,001), HDL-kolesterol (p < 0,001) ve total 25-OH D vitamin (p < 0,001) düzeyleri anlamlı derecede düşük bulundu. Serum TAS ve trigliserit düzeylerinde herhangi bir istatistiki anlamlılığa rastlanmadı.
Menopause, a type of reproductive aging, is characterized by the permanent cessation of ovarian follicular activity and finally menstrual cycle. Less-secretion of estrogen not only disrupt women's daily life and sense of well-being, but also predisposes them for heart diseases and osteoporosis. Decreased concentration of both estrogen hormone and Vitamin D, which also acts like an anti-oxidant, in postmenopausal period affects oxidative stress and may refer lipid peroxidation disorders and heart diseases. The aim of this study was to investigate effects of estrogen withdrawal in bone mineral density, cardiovascular disorders and antioxidant defense system. After overnight fasting, blood samples of 40 postmenopausal women (age: 50,2 2,3) who never had hormone replacement therapy and 40 healthy fertile women (age: 32,7 4,1) were collected. Statistical analyze shows that serum TOS (p < 0,05), Total Cholesterol (p < 0,001) and LDL (p < 0,001) levels were significantly higher; Serum PON-1 (p < 0,001), Aryl Esterase (p < 0,001), HDL (p < 0,001) and 25-OH D3 vitamin (p < 0,001) levels were significantly lower than control group. Any statistical difference has not been detected between serum TAS and Triglyceride levels in both of the groups.

Yüksek Lisans Tezi.

Arilesteraz, D vitamini, Kolesterol, Menopoz, Oksidatif Stres, Paraoksonaz, TAS, TOS, Aryl Esterase, Cimeleri Holesterol, D vitamin, Menopause, Oxidative Stress, Paraoxonase, TAS, TOS

Erdoğdu, B. S. (2017). Postmenopozal kadınlarda 25-OH D3 vitamini, kan lipit parametreleri (HDL, LDL, Total Kolesterol, Trigliserit) ve TAS, TOS, PON ve Arilesteraz düzeylerinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı, Konya.